Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 grudnia 2025 22:07
Reklama

Gulasz z dziczyzny

Gulasz z dziczyzny

Dziczyznę można przyrządzić na wiele sposobów, ale trzeba pamiętać, że charakteryzuje się ona nieco większym stopniem twardości aniżeli drób czy wieprzowina. Z tego też powodu, planując np. przygotowanie pieczonej dziczyzny albo dziczyzny z grilla, pamiętajmy, aby schłodzić ją wcześniej w przewiewnym miejscu, co sprawi, że znacznie zmięknie (skruszeje). Ważną kwestią są również przyprawy. Nie powinny być używane w nadmiarze, bo szybko zdominują smak dania, zamiast go podkreślić. Jeśli plany kulinarne uwzględniają danie z dziczyzny, czy to pieczoną, czy z grilla, to warto wziąć pod uwagę przepisy, w których składnikami są nasze rodzime zioła, takie jak tymianek, rozmaryn albo majeranek. Ten ostatni szczególnie dobrze komponuje się z mieloną dziczyzną. Podobna zasada doboru smaków obowiązuje przy planowaniu z czym podawać dziczyznę. Najlepiej serwować je z naszymi warzywami np. z buraczkami, żurawiną, czy z kandyzowanymi owocami.

Składniki:

- 60-70 dkg łopatki bądź szynki z dzika. Można z jelenia, sarny itp.

- 1 cebula,

- 2 ząbki czosnku

- 100 ml czerwonego wina lub spora 1 łyżeczka musztardy dijon

- 5 ziarenek ziela angielskiego,

- 6 owoców jałowca,

- na czubek łyżeczki ziaren kolendry

-  duża szczypta pieprzu ziołowego lub np. cytrynowego,

- duża szczypta soli

- łyżka oleju 

- łyżka smalcu z gęsi lub wieprzowego,

- 2 grube kromki razowego chleba ze skórką

- można dodać marchew i korzeń pietruszki

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz i kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a następnie dodać, zmiażdżony czosnek, czerwone wino oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać i powstałą bejcę wsmarować w mięso. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i wymieszać razem z dziczyzną. Mięso odstawić na około 3 godziny. Ja odstawiłam na całą dobę. Wyjąć z lodówki na ok. ½ godz. przed dalszą obróbką. Mięso porcjami obsmażać na smalcu, na rozgrzanej patelni i przełożyć do rondla. Jeśli dodajemy warzywa to lekko je  podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu i dodać do rondla. Teraz należy dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu - aż do miękkości mięsa. Na 10 - 15 minut przed końcem duszenia włożyć pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, ten zabieg doskonale zagęści sos. Podawać z kopytkami, lub śląskimi kluskami i np. z tartymi buraczkami.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama