Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 października 2025 18:32
Reklama

Mięsna pasta do kanapek

Mięsna pasta do kanapek

Dość często, po obiedzie, zostają nam niewielkie resztki mięsa, z którymi nie wiadomo co zrobić. Za mało na następny obiad, a za dużo żeby podzielić się z kotem. Dlatego dzisiaj podpowiadam jak wykorzystać reszkę mięsa; gotowanego, lub duszonego, czy pieczonego. Wszystko robimy tak samo, poza doprawianiem. Najłagodniejsze i najdelikatniejsze w smaku jest mięso gotowane. Najbardziej wyraziste może być mięso pieczone. Podczas doprawiania należy posmakować, aby np. nie dać za dużo soli, lub papryki. 

Składniki:

- ok. 200 g mięsa wieprzowego, lub innego

- 1-2 łyżki masła, ilość zależy od mięsa, czy było chude, czy tłuste

- 2 jajka ugotowane na twardo

- 1 spory ząbek czosnku

- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki

- kawałek papryczki chili - opcjonalnie

- sól do smaku

- papryka w proszku

- pieprz czarny mielony - według uznania

Przygotowanie:

w blenderze umieścić mięso, ugotowane jajka, masło, pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Zblendować całość na gładką masę. Jeśli w ogóle dodajemy, to teraz jest ten moment, aby dodać posiekaną drobno papryczkę chili i zieleninę. Wymieszać, dość starannie. Jeśli pasta jest zbyt sucha, można dodać trochę majonezu, ale ostrożnie bo zmieni się smak i konsystencja. Pastę doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.

Moja rada: jeśli przesolimy, lub dodamy za dużo ostrości, aby złagodzić smak wystarczy dodać ugotowane jajka i ewentualnie masło, śmietankę, lub jogurt. Należy przy tym pamiętać, że pasta z jogurtem nie może stać zbyt długo.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama