Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 12 maja 2025 23:27
Reklama

Jakie dodatki spożywcze stosować, a jakich unikać?

Dodatki spożywcze są powszechnie stosowane przy produkcji żywności. Tylko w Polsce do użytku dopuszczono blisko 300 substancji. Jakie dodatki wybierać, by nie zaszkodzić klientom?
  • 30.11.2018 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jakie dodatki spożywcze stosować, a jakich unikać?

Naturalne najlepsze

Czasami zapominamy o tym, że najbardziej naturalne sposoby bywają najlepsze. Natura daje nam bardzo wiele możliwości, o czym często zapominamy w dobie zaawansowanych technologii. Substancje naturalnego pochodzenia pozwalają często uzyskać o wiele lepsze lub porównywalne rezultaty. Co więcej, są one w pełni bezpieczne dla zdrowia. Mistrzostwo w naturalnej konserwacji żywności osiągały nasze babcie. To one peklowały, kisiły, pasteryzowały, czy wędziły przeróżne potrawy. Oczywiście, procesy te stosuje się do dziś, jednak przy masowej produkcji wykorzystanie określonych dodatków spożywczych przyspiesza proces i wpływa na wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Stosowanie przeróżnych substancji jest ściśle określone rozporządzeniami. Normy unijne wyraźnie wskazują, jaka ilość danego dodatku może znajdować się w konkretnym produkcie. Jakie więc substancje są obecnie stosowane?

Substancje konserwujące

Aby żywność mogła bezpiecznie dotrzeć do sklepu i leżeć na półce przez określony czas, potrzeba substancji konserwujących. Dzięki nim marnujemy mniej żywności. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe dla człowieka. Ich obecność stanowi często 0,1-0,2% zawartości produktu. Używane są wówczas, gdy naturalne sposoby są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania. Pomimo tak niewielkiego zastosowania pojawiają się coraz częściej niepożądane reakcje pokarmowe. Na pewno warto unikać kwasu benzoesowego, który wykorzystuje się do produkcja galaretek owocowych czy piwa. Równie groźny jest też benzoesan sodu, który pojawia się w napojach gazowanych, przetworach rybnych, czy wszelkiego rodzaju owocach w puszkach. Benzoesan w połączeniu z witaminą C może bowiem utworzyć rakotwórczy benzen, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.

Dodatki spożywcze – barwniki

To kolejna obszerna grupa, którą możemy podzielić na trzy mniejsze. Wyróżniamy barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. Te ostatnie mają zdecydowanie najgorszy wpływ na nasze zdrowie. Otrzymywane w warunkach laboratoryjnych substancje mogą negatywnie wpływać na dzieci, alergików oraz osoby z chorobami układu pokarmowego. Konsekwencja spożywania produktów z tymi barwnikami mogą być alergie, czy astma. Szczególnie niebezpieczne są barwniki żółte, czerwone i niebieskie. Wpływają one na układ nerwowy i mogą być przyczyną nadpobudliwości. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych barwników. Barwniki naturalne otrzymuje się z organizmów roślinnych lub zwierzęcych, a następnie poddaje się je zagęszczaniu. Takie produkty oferuje jedna z polskich firm, Oqema. Pod tym adresem znajdziesz więcej informacji na ten temat. Dodatki spożywcze oferowane przez firmę są zgodne z europejskimi normami, posiadają też stosowne certyfikaty. Wybierając tego typu dostawcę mamy pewność, że substancje niezbędne do produkcji artykułów spożywczych będą najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla człowieka.

--- Materiał Partnerski ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama