Naturalne najlepsze
Czasami zapominamy o tym, że najbardziej naturalne sposoby bywają najlepsze. Natura daje nam bardzo wiele możliwości, o czym często zapominamy w dobie zaawansowanych technologii. Substancje naturalnego pochodzenia pozwalają często uzyskać o wiele lepsze lub porównywalne rezultaty. Co więcej, są one w pełni bezpieczne dla zdrowia. Mistrzostwo w naturalnej konserwacji żywności osiągały nasze babcie. To one peklowały, kisiły, pasteryzowały, czy wędziły przeróżne potrawy. Oczywiście, procesy te stosuje się do dziś, jednak przy masowej produkcji wykorzystanie określonych dodatków spożywczych przyspiesza proces i wpływa na wydłużenie okresu przydatności do spożycia. Stosowanie przeróżnych substancji jest ściśle określone rozporządzeniami. Normy unijne wyraźnie wskazują, jaka ilość danego dodatku może znajdować się w konkretnym produkcie. Jakie więc substancje są obecnie stosowane?
Substancje konserwujące
Aby żywność mogła bezpiecznie dotrzeć do sklepu i leżeć na półce przez określony czas, potrzeba substancji konserwujących. Dzięki nim marnujemy mniej żywności. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe dla człowieka. Ich obecność stanowi często 0,1-0,2% zawartości produktu. Używane są wówczas, gdy naturalne sposoby są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania. Pomimo tak niewielkiego zastosowania pojawiają się coraz częściej niepożądane reakcje pokarmowe. Na pewno warto unikać kwasu benzoesowego, który wykorzystuje się do produkcja galaretek owocowych czy piwa. Równie groźny jest też benzoesan sodu, który pojawia się w napojach gazowanych, przetworach rybnych, czy wszelkiego rodzaju owocach w puszkach. Benzoesan w połączeniu z witaminą C może bowiem utworzyć rakotwórczy benzen, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia.
Dodatki spożywcze – barwniki
To kolejna obszerna grupa, którą możemy podzielić na trzy mniejsze. Wyróżniamy barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. Te ostatnie mają zdecydowanie najgorszy wpływ na nasze zdrowie. Otrzymywane w warunkach laboratoryjnych substancje mogą negatywnie wpływać na dzieci, alergików oraz osoby z chorobami układu pokarmowego. Konsekwencja spożywania produktów z tymi barwnikami mogą być alergie, czy astma. Szczególnie niebezpieczne są barwniki żółte, czerwone i niebieskie. Wpływają one na układ nerwowy i mogą być przyczyną nadpobudliwości. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie naturalnych barwników. Barwniki naturalne otrzymuje się z organizmów roślinnych lub zwierzęcych, a następnie poddaje się je zagęszczaniu. Takie produkty oferuje jedna z polskich firm, Oqema. Pod tym adresem znajdziesz więcej informacji na ten temat. Dodatki spożywcze oferowane przez firmę są zgodne z europejskimi normami, posiadają też stosowne certyfikaty. Wybierając tego typu dostawcę mamy pewność, że substancje niezbędne do produkcji artykułów spożywczych będą najwyższej jakości i w pełni bezpieczne dla człowieka.