Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 14 maja 2025 00:18
Reklama

Grain whisky – co to takiego?

O whisky słyszało wiele osób. Jednak nie każdy potrafi wskazać odmiany, w jakich występuje. Poniżej prezentujemy kilka z nich.
  • 08.01.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Grain whisky – co to takiego?

Początki whisky

Historia tego trunku sięga już VII wieku. Wówczas to iryjscy mnisi przygotowywali miksturę pomagającą w leczeniu kolki czy ospy. Bazowała ona na fermentacji owoców i była nazywana „wodą życia”.  Dwa wieki później mikstura dotarła do Szkocji. Kolejne stulecia przyniosły rozwój tej gałęzi przemysłu. Trunek, jaki znamy dziś wykrystalizował się w XVII wieku, a jego nazwa przyjęła się w 1736 roku.

Na czym polega wyjątkowość szkockiej?

Szkocja, jako ojczyzna whiskey, zadbała o swój narodowy produkt, uchwalając w 1909 roku The Scotch Whisky Act. Dokument jasno określa, jakie kryteria musi spełnić, by mogła zostać uznana za pełny szkocki produkt. Przede wszystkim, trunek musi powstać ze szkockiej wody oraz słodu jęczmiennego. Do fermentacji należy użyć wyłącznie drożdży. Następnie whiskey umieszcza się w używanych dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej siedemset litrów. W ten sposób trunek musi przeleżeć co najmniej trzy lata. W tym czasie uzyska on odpowiedni kolor i smak.

Single malt whisky

Szkocką whiskey możemy podzielić na trzy kategorie. Pierwsza to single malt, czyli szkocka wyrobiona w 100% ze słodu jęczmiennego. To właśnie od jęczmienia zależy w dużej mierze ostateczny smak whisky. Wpływ na to ma region, w którym powstaje trunek. W niektórych czuć zapach morza i słonawy smak, w innych nutka torfowa zdradza wyspiarskie pochodzenie. Jeśli whiskey jest destylowana w górach, może być wyczuwalna nuta kwiatowo-ziołowa, co jest konsekwencją strumieni przepływających przez wrzosowiska.

Grain whisky

Druga odmiana szkockiego trunku to grain whisky. To napój alkoholowy wyprodukowany z mieszanki zbóż takich jak pszenica i kukurydza. Potocznie nazywana jest whisky zbożową. Odmianę tę rzadko rozlewa się w czystej postaci. Zazwyczaj grain whisky jest głównym składnikiem whisky mieszanej, czyli blended. Trunek ten powstaje w Lowlands, gdzie znajduje się aż siedem z ośmiu destylarni. Okazjonalnie, długo leżakujące grain whisky jest sprzedawane jako „single grain whisky”. Zobacz tutaj przykładowe produkty tej odmiany. Najlepsze z nich są praktycznie nie do odróżnienia w smaku od single malt whisky.

Gdzie kupić szkocką whisky?

W Polsce nie będziemy mieli problemu z zakupem szkockiej whisky. Trunki te możemy znaleźć w sklepach stacjonarnych, w ofercie supermarketów, czy innych punktach monopolowych. Grain whisky można też zakupić przez internet. Jeśli jesteśmy koneserami tego napoju alkoholowego, to rozwiązanie będzie dla nas najlepsze.

--- Materiał partnera ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama