Początki whisky
Historia tego trunku sięga już VII wieku. Wówczas to iryjscy mnisi przygotowywali miksturę pomagającą w leczeniu kolki czy ospy. Bazowała ona na fermentacji owoców i była nazywana „wodą życia”. Dwa wieki później mikstura dotarła do Szkocji. Kolejne stulecia przyniosły rozwój tej gałęzi przemysłu. Trunek, jaki znamy dziś wykrystalizował się w XVII wieku, a jego nazwa przyjęła się w 1736 roku.
Na czym polega wyjątkowość szkockiej?
Szkocja, jako ojczyzna whiskey, zadbała o swój narodowy produkt, uchwalając w 1909 roku The Scotch Whisky Act. Dokument jasno określa, jakie kryteria musi spełnić, by mogła zostać uznana za pełny szkocki produkt. Przede wszystkim, trunek musi powstać ze szkockiej wody oraz słodu jęczmiennego. Do fermentacji należy użyć wyłącznie drożdży. Następnie whiskey umieszcza się w używanych dębowych beczkach o pojemności nieprzekraczającej siedemset litrów. W ten sposób trunek musi przeleżeć co najmniej trzy lata. W tym czasie uzyska on odpowiedni kolor i smak.
Single malt whisky
Szkocką whiskey możemy podzielić na trzy kategorie. Pierwsza to single malt, czyli szkocka wyrobiona w 100% ze słodu jęczmiennego. To właśnie od jęczmienia zależy w dużej mierze ostateczny smak whisky. Wpływ na to ma region, w którym powstaje trunek. W niektórych czuć zapach morza i słonawy smak, w innych nutka torfowa zdradza wyspiarskie pochodzenie. Jeśli whiskey jest destylowana w górach, może być wyczuwalna nuta kwiatowo-ziołowa, co jest konsekwencją strumieni przepływających przez wrzosowiska.
Grain whisky
Druga odmiana szkockiego trunku to grain whisky. To napój alkoholowy wyprodukowany z mieszanki zbóż takich jak pszenica i kukurydza. Potocznie nazywana jest whisky zbożową. Odmianę tę rzadko rozlewa się w czystej postaci. Zazwyczaj grain whisky jest głównym składnikiem whisky mieszanej, czyli blended. Trunek ten powstaje w Lowlands, gdzie znajduje się aż siedem z ośmiu destylarni. Okazjonalnie, długo leżakujące grain whisky jest sprzedawane jako „single grain whisky”. Zobacz tutaj przykładowe produkty tej odmiany. Najlepsze z nich są praktycznie nie do odróżnienia w smaku od single malt whisky.
Gdzie kupić szkocką whisky?
W Polsce nie będziemy mieli problemu z zakupem szkockiej whisky. Trunki te możemy znaleźć w sklepach stacjonarnych, w ofercie supermarketów, czy innych punktach monopolowych. Grain whisky można też zakupić przez internet. Jeśli jesteśmy koneserami tego napoju alkoholowego, to rozwiązanie będzie dla nas najlepsze.