Surowce spożywcze – jaka jest ich rola?
Stosowanie dodatków do żywności jest nieuniknione. Nie tylko przyspieszają one cały proces i obniżają koszty produkcji, ale nadają też produktom konkretne właściwości. Dlatego jakość surowców odgrywa tu bardzo ważną rolę. Ważne więc jest, by zaopatrywać się u sprawdzonych dostawców oferujących produkty wysokiej jakości. Takich w naszym kraju nie brakuje. Wiele polskich firm współpracuje z europejskimi dystrybutorami, którzy oferują surowce spożywcze zgodne z obowiązującymi normami. Każda branża przemysłu spożywczego będzie potrzebowała określonych surowców. Dla producentów wędlin istotne będą białko wieprzowe i fosforany, a w branży mleczarskiej będą potrzebować kwasu mlekowego, czy skrobi kukurydzianej.
Surowce spożywcze – lecytyna
W Polsce do użytku dopuszczone jest 330 różnych substancji dodatkowych oraz około 90 naturalnych aromatów i substancji aromatyzujących. Współcześni konsumenci coraz chętniej odchodzą jednak od sztucznych dodatków i wybierają wyłącznie naturalne produkty. Rosnąca świadomość wpływu tego, co jemy na nasze zdrowie sprawiła, że producenci szybko odpowiedzieli na potrzeby klientów. Na półkach sklepowych widnieje coraz więcej produktów oznaczonych etykietą „eko” czy „bio”. Są też dodatki, które nie tylko nadają produktom pożądane cechy, ale i dobrze wpływają na organizm człowieka. Takim surowcem jest chociażby lecytyna. To mieszanina związków tłuszczowych – fosfolipidów, glikolipidów, czy trójgliceryny. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, ciast, czekolady, majonezu oraz makaronu. Dzięki niej produkt nie przylega do naczyń i nie skleja się. Lecytyna wpływa także dobrze na pracę naszego organizmu. Odpowiada m.in. za poprawę koncentracji, ochronę wątroby, czy redukcję złego cholesterolu.
Białko wieprzowe przydatne do produkcji mięs
Surowce spożywcze niezbędne w procesie produkcji wędlin to fosforany i białko wieprzowe. Pierwszy z nich odpowiada za nadanie mięsu apetycznego wyglądu i odpowiedniego koloru. Wydłuża także jego przydatność do spożycia, gdyż mają właściwości bakteriobójcze. Fosforany stosuje się też przy produkcji dżemów, coli, płatków śniadaniowych, czy odżywek dietetycznych. Więcej informacji znajdziesz tutaj http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Białko wieprzowe natomiast uzyskuje się skór wieprzowych i dodaje je w procesie obróbki mięsa i jego masowania. Dzięki niemu poprawia się gryzalność mięs oraz smak. Surowce spożywcze tego typu pozwalają także ograniczyć obecność niemięsnych składników, które obniżają ostateczną zawartość mięsa. Surowce spożywcze są więc bardzo przydatne w procesie powstawania artykułów spożywczych. Ich odpowiedni dobór oraz wysoka jakość pozwolą uzyskać pożądane efekty. Jeśli więc mamy firmę zajmującą się tego typu produkcją, zwróćmy uwagę na to, jakie surowce oferuje.