Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 20 maja 2025 20:09
Reklama

Sushi dla nowicjuszy!

Słysząc frazę japońska kuchnia, niemal każdemu na myśl przychodzi sushi. Do jego przygotowanie potrzebne jest jedynie kilka składników, a połączenie smaków, kolorów czy mozaika faktury tego dania to istna poezja. Jedzenie sushi jednak wbrew pozorom nie jest takie proste. Powinniśmy poznać kilka podstawowych zasad, które sprawią, że w restauracji „Takami Sushi” nie wyjdziemy na nowicjuszy.
  • 26.09.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Sushi dla nowicjuszy!

Ryż

Podstawowym składnikiem sushi jest oczywiście ryż. Wbrew zdaniu wielu ludzi słowo „sushi” nie oznacza 'surowej ryby". Nazwa ta wywodzi się od octu ryżowego, który jest stosowany do robienia, tych naprawdę pysznych, malutkich roladek.

Słownik sushi

Uramaki to odwinięte na drugą stronę rolady, a Temaki możemy w łatwy sposób porównać do różka lodów. Nori to algi morskie, które kucharz prasuje, a zawija się w nie Maaki sushi, czyli rolowane sushi. Sushi z plasterkami ryby na samej górze nazywamy Nigiri, a na kawałeczki, surowej, pociętej w plasterki z ryżem ryby mówimy Sashimi.

Jak jeść?

Zgodnie z panującą od wielu lat tradycją sushi je się rękoma. W niektórych sytuacjach możemy skorzystać z pałeczek, jednak gdy znajdziemy się w restauracji, która na stole przygotowała dla nas ręczniki, powinniśmy jeść palcami. Musimy też pamiętać, aby nigdy, pod żadnym pozorem nie kroić sushi. Za każdym razem powinniśmy jeść całą roladę na raz, wtedy też jej smak jest najlepszy.

Wasabi i sos sojowy

Wasabi czy japoński chrzan, ze względu na trudności, jakie sprawia, jego uprawa jest bardzo drogie. Aby nasze oczekiwania podczas jedzenia zostały spełnione, jest nam podawana mieszanka chrzanu, zielonego barwnika oraz musztardy. Nie powinniśmy zostawić sosu sojowego w sosjerce. Zostanie to odebrane jako brak szacunku. Powinniśmy także maczać w nim najpierw rybę potem ryż.

Jeśli choć trochę nabrałeś ochoty na sushi, to zapraszamy na https://takamisushi.pl/. Prowadzimy restauracja ze świeżo przygotowanym sushi. Zajmujemy się także kuchnią tajską, a nasi Sushi Masterzy sprostają wymaganiom najbardziej wymagających klientów. Oferujemy także jedzenie na wynos. Zapraszamy!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama