Ryż
Podstawowym składnikiem sushi jest oczywiście ryż. Wbrew zdaniu wielu ludzi słowo „sushi” nie oznacza 'surowej ryby". Nazwa ta wywodzi się od octu ryżowego, który jest stosowany do robienia, tych naprawdę pysznych, malutkich roladek.
Słownik sushi
Uramaki to odwinięte na drugą stronę rolady, a Temaki możemy w łatwy sposób porównać do różka lodów. Nori to algi morskie, które kucharz prasuje, a zawija się w nie Maaki sushi, czyli rolowane sushi. Sushi z plasterkami ryby na samej górze nazywamy Nigiri, a na kawałeczki, surowej, pociętej w plasterki z ryżem ryby mówimy Sashimi.
Jak jeść?
Zgodnie z panującą od wielu lat tradycją sushi je się rękoma. W niektórych sytuacjach możemy skorzystać z pałeczek, jednak gdy znajdziemy się w restauracji, która na stole przygotowała dla nas ręczniki, powinniśmy jeść palcami. Musimy też pamiętać, aby nigdy, pod żadnym pozorem nie kroić sushi. Za każdym razem powinniśmy jeść całą roladę na raz, wtedy też jej smak jest najlepszy.
Wasabi i sos sojowy
Wasabi czy japoński chrzan, ze względu na trudności, jakie sprawia, jego uprawa jest bardzo drogie. Aby nasze oczekiwania podczas jedzenia zostały spełnione, jest nam podawana mieszanka chrzanu, zielonego barwnika oraz musztardy. Nie powinniśmy zostawić sosu sojowego w sosjerce. Zostanie to odebrane jako brak szacunku. Powinniśmy także maczać w nim najpierw rybę potem ryż.
Jeśli choć trochę nabrałeś ochoty na sushi, to zapraszamy na https://takamisushi.pl/. Prowadzimy restauracja ze świeżo przygotowanym sushi. Zajmujemy się także kuchnią tajską, a nasi Sushi Masterzy sprostają wymaganiom najbardziej wymagających klientów. Oferujemy także jedzenie na wynos. Zapraszamy!