Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 20 maja 2025 17:06
Reklama

Co musisz wiedzieć o gięciu blach?

Czy wiedziałeś, że termin "gięcie blach" dotyczy także ich prostowania? Czy wiesz, co się dzieje z materiałem w czasie tego procesu i jakich narzędzi się do tego używa? Jeśli nie, to w tym artykule poznasz odpowiedź na te i inne pytania.
  • 27.09.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Co musisz wiedzieć o gięciu blach?

Na czym polega gięcie blach?

Gięcie blach to proces, w którego czasie materiał jest zwijany, prostowany, zaginany, skręcany oraz profilowany. Polega to na tym, że blacha poddawana jest różnym siłom, które wpływają na jej ostateczny kształt. Warto zauważyć, że nie zmienia to znacząco na jej grubość. Zarówno przed gięciem, jak i po ten parametr pozostaje taki sam.

Gięcie blach można przeprowadzić na dwa podstawowe sposoby:

  1. Na gorąco - najczęściej spotykane jest w przypadku grubego materiału. Dzieje się tak, ponieważ blacha pod wpływem wyższej temperatury jest bardziej plastyczna. Dzięki temu można giąć ją bez użycia dużej siły.
  2. Na zimno - ten sposób używany jest do cienkich blach. Jednak nawet i w tym przypadku produkt należy poddać ostatecznie wyżarzaniu. Polega to podgrzaniu materiału i utrzymaniu jego temperatury przez jakiś czas. Następnie stopniowo się ją obniża. Dzięki temu blacha może wrócić do równowagi termodynamicznej (czyli wszystkie parametry wewnętrzne takie jak ciśnienie czy objętość, są stałe).

Jak zaginać blachę?

Gięcie blach w zależności od materiału, z którym mamy do czynienia, może być wykonane przy pomocy różnych narzędzi. W przypadku ręcznego gięcia używa się młotków (miedzianych, ołowianych, a nawet drewnianych), kowadeł i imadeł. Jest to metoda ciągle używana, ale nie na masową skalę. Często można ją spotkać w kuźniach tradycyjnych kowali.

Natomiast przemysłowe gięcie blachy zasadniczo się od tego różni. Używane są do tego specjalistyczne wyginarki, które pracują znacznie szybciej i dokładniej od człowieka. Obecnie mamy nowoczesne technologie, które pozwalają zaprogramować wszystkie czynności w komputerze. Urządzenie samo wykonuje pracę i jest w stanie wytworzyć nacisk o wartości ponad 300 ton! Jest to niesamowite usprawnienie.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama