Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 14 listopada 2025 07:08
Reklama

Certyfikacja i systemy jakości żywności

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
  • 24.01.2023 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Certyfikacja i systemy jakości żywności

Rynek żywnościowy jest kluczowym sektorem Unii Europejskiej. W celu umocnienia dziedzictwa kulinarnego Wspólna Polityka Rolna promuje produkty o dużym znaczeniu dla poszczególnych regionów.

 

Żywnościowe bogactwo wspólnoty europejskiej zasługuje na wyróżnienie towarów na trwałe wpisanych w kulturowy krajobraz państw członkowskich. UE, doceniając trud i wkład lokalnych przedsiębiorców w umacnianie międzynarodowej więzi, wyróżnia produkty jakościowe, o niepowtarzalnym smaku, jednoznacznie identyfikujące kraj i konkretny jego obszar. Narzędziem służącym do realizacji polityki jakości żywności są unijne certyfikaty.

 

Jakość potwierdzona certyfikatem

 

Europejska żywność jest gwarantem bezpieczeństwa i wartości odżywczych. Tradycyjne metody odgrywają istotną rolę w wyznaczeniu globalnego trendu w zakresie jej zrównoważonej produkcji, do czego dąży Unia. Zastrzeżenie nazwy to część wspólnotowego systemu ochrony praw własności intelektualnej. System zabezpiecza przed próbami podrabiania i dzięki temu w skali ogólnoświatowej pozwala podtrzymać renomę europejskich produktów rolno-spożywczych i napojów.

Wspólna Polityka Rolna wspiera producentów wytwarzających żywność w różnych systemach jakości, co z jednej strony pozwala chronić unikalne, wyjątkowe produkty, z drugiej jest gwarancją najwyższej jakości wyrobów spożywczych.

 

O tym, jak jest ważna oraz na czym polega ochrona dziedzictwa kulinarnego, dowiesz się z filmu: https://www.youtube.com/watch?v=m0fuEzqNuGI

 

Do podstawowych unijnych systemów jakości żywności należą:  Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Oprócz certyfikatów UE produkty mogą być wyróżniane oznaczeniami krajowymi, w tym np. znakiem Jakość Tradycja czy integrowana produkcja roślin.

 

Produkty wytwarzane w ramach systemów jakości żywności mogą dotyczyć zarówno produktów rolnych, jak i środków spożywczych.

 

Chroniona Nazwa Pochodzenia może być przyznana tylko takiemu produktowi, którego wszystkie surowce pochodzą z określonego obszaru i wszystkie fazy wytwarzania mają miejsce na tym obszarze. Chronione Oznaczenie Geograficzne może być przyznane produktowi, w przypadku którego co najmniej jeden z trzech procesów – produkcja, przetwarzanie lub przygotowywanie produktu - odbywa się na danym terenie. Z kolei gwarantowana tradycyjna specjalność to sposób na zabezpieczenie tradycyjnych cech towaru, bez wiązania produktu z konkretnym obszarem.

 

 

Szczegółowe informacje na temat wsparcia wytwarzania żywności w różnych systemach jakości, a także promocji i marketingu tych produktów, znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

 

Fot. www.canva.com

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama