Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 5 lipca 2025 04:04
Reklama

NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Przetwórstwo rolno-spożywcze odgrywa kluczową rolę w produkcji żywności. Jednak wraz z postępem technologicznym i zmianami społecznymi zmieniają się też wymagania konsumentów, a przemysł rolno-spożywczy musi mierzyć się z nowymi wyzwaniami.
  • 17.05.2023 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
NOWOCZESNE PRZETWÓRSTWO

Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności.

Nowoczesne przetwórstwo – czym jest?

Nowoczesne przetwórstwo to podejście do produkcji żywności wykorzystujące innowacyjne technologie nastawione na integrację w modelu „od rolnika do konsumenta”. Efektywniejsze wykorzystanie surowców minimalizuje negatywny wpływ rolnictwa na naturę. Z uwagi na fakt, że świadomość żywnościowa konsumentów rośnie, coraz więcej klientów sięga po produkty pochodzące ze zrównoważonego przetwórstwa, uwzględniającego potrzeby społeczne, ekonomiczne i ekologiczne lokalnych społeczności.

Nowe technologie pozwalają zminimalizować ilość odpadów poprodukcyjnych oraz poprawić bezpieczeństwo żywności. Klienci coraz częściej chcą wiedzieć, skąd pochodzi żywność, którą kupują, oraz co się na nią składa. Dlatego też producenci muszą stawiać na transparentność produkcji i dystrybucji.

 

Sztuczna inteligencja, automatyzacja, cyfryzacja

W przemyśle przetwórczym korzysta się już ze sztucznej inteligencji (AI) w celu analizy danych i ulepszania procesów. Dzięki AI producenci mogą wcześniej wykryć sygnały związane z zanieczyszczeniem lub brakiem zasobów, lepiej zaplanować proces przetwórczy i minimalizować straty. Automatyzacja pozwala na wydajniejszą kontrolę jakości wyrobów oraz eliminowanie czynników ludzkich prowadzących do błędów. Cyfryzacja pozwala skuteczniej nadzorować łańcuch dostaw – w przebiegu od rolnika do konsumenta – co z kolei zapewnia przejrzystość procesu zarówno dla kontrahentów, jak i odbiorców.

Bezpośrednia współpraca pomiędzy rolnikami, przetwórcami a konsumentami zwiększa znaczenie lokalnych rynków zbytu i przyczynia się do wzrostu gospodarczego regionów. Wprowadzenie takiego modelu wymaga jednak inwestycji w infrastrukturę i technologie, co zwykle wiąże się z niemałymi kosztami.

Więcej o nowoczesnym przetwórstwie dowiesz się z materiału wideo: https://www.youtube.com/watch?v=fp0B5nMCKBg

W obliczu zmian

Wraz ze wzrostem populacji i urbanizacją zapotrzebowanie na żywność rośnie. Jednocześnie ograniczenie zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba, może zakłócić równowagę między podażą a popytem na jedzenie. Producenci żywności muszą zmierzyć się z potrzebą dostosowania produkcji do nowych warunków klimatycznych. Produkcja żywności musi być zatem bardziej zrównoważona, dostosowana do miejscowych i globalnych warunków.

 

W ramach Wspólnej Polityki Rolnej zaplanowano wsparcie zarówno dla rolników planujących przetwarzanie i sprzedaż żywności, jak i przedsiębiorstw na obszarach wiejskich, z branży przetwórstwa rolno-spożywczego. Środki na realizację inwestycji w tym obszarze pochodzić będą z interwencji Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (w gospodarstwie oraz poza gospodarstwem).

 

Szczegółowe informacje na temat wsparcia przetwórstwa rolno-spożywczego znaleźć można w dokumencie przygotowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Plan Strategiczny dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Fot. www.canva.com

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama