Gdzie są te grzyby, które po prostu rzucają się w oczy za sprawą charakterystycznej, złoto-żółtej barwy. W poszukiwaniu borowików i czarnych łebków (podgrzybków) lekceważymy kurki, które – nie wszyscy o tym wiedzą - najczęściej występują w naszych lasach.
Mówiąc o naszych lasach mam na myśli nie tylko przyrodę parków Brodnickiego czy Górznieńsko-Lidzbarskiego, ale także Borów Tucholskich, lasów na Kaszubach, na Warmii. Oczywiście, żaden grzybiarz precyzyjnie nie określi gdzie zbierał, gdzie szukał, którędy wiodły szlaki chodzenia po lesie. Najwyżej wskaże ręką: o, tam, w prawo i dalej prosto, aż do końca takiej leśnej drogi, na skrzyżowaniu której jest wielki głaz...
W Dniu Ojca dziewczynki szły z tatą i słuchały grzybowych opowieści o kurkach. - Dlaczego kurki? Dlatego, że żółte jak niektóre kury, które biegały kiedyś u babci na podwórku – tłumaczy tato grzybiarz. - A w ogóle, to się inaczej nazywają. Wszyscy mówią kurki, a to są pieprzniki. Pieprzniki dlatego, bo pachną pieprzem. - Bujasz, tato, pieprz w lesie rośnie?
Grzybiarz czując, że rozmowa skręca na niebezpieczne tory niewiedzy, zasugerował, żeby iść i spoglądać dookoła, bo czasami chowają się – te kurki – pod stertą liści, lubią też sąsiedztwo mchu, no i przede wszystkim nie rosną pojedynczo, raczej gromadnie, w większych skupiskach. Więc, gdy znajdzie się kilka, trzeba rozglądać się dookoła, bo one tylko czekają, żeby się pokazać. Poza tym rosną w lasach liściastych, ale też iglastych. Mogą być i tu i tam.
- To znaczy, że są wszędzie – oceniły dziewczynki.
Chodzenie po lasach położonych między Zbicznem a Łąkorzem musiało być owocne, skoro dziewczynki prezentują plon zbiorów przedpołudniowego, niedzielnego spaceru. Dwie pełne kobiałki zasługują na uznanie, grzybobranie udało się pod każdym względem.
- Dzięki tacie – oceniły amatorki spacerowania po lesie.
Dodajmy na koniec, że kurki to doskonały dodatek do wielu potraw, świetnie sprawdzą się w klasycznych, polskich daniach. Doskonale sprawdzą się zarówno jako samodzielny dodatek do potraw, jak i w połączeniu z innymi grzybami (np. z podgrzybkami suszonymi). W kulinarnych przepisach spotykamy też kurki suszone, najczęściej wykorzystywane są w potrawach mięsnych, farszach, sosach, a także daniach zawierających różnego rodzaju kasze...
Tekst i fot. Bogumił Drogorób
Napisz komentarz
Komentarze