Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 11:39
Reklama

Jagnięcina duszona

Jagnięcina duszona

Podczas poświątecznych porządków w zamrażarce, natrafiłam na jagnięcinę. Jagnięcina jest pysznym i prozdrowotnym mięsem. Przygotowana według tego przepisu jest mięciutka i delikatna, a z rozmarynem i  czosnkiem daje niepowtarzalny smak i aromat. Mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia rano, po wyjęciu z lodówki i doprowadzeniu do temperatury pokojowej, zaczynamy duszenie. 

Składniki:
- 2 udźce jagnięce z kością 
- 2-4  cebule
- kilka ząbków czosnku ( ja daję 6-8)
- kilka gałązek rozmarynu, 4-5 liści świeżej szałwii 
- kilka gałązek oregano
- 1,5 łyżki miodu kwiatowego- opcjonalnie
- sól i pieprz
- tłuszcz do obsmażenia mięsa

Wykonanie:
W dzień poprzedzający pieczenie:

Cebule obrać i pokroić w talarki, ząbki czosnku rozgnieść nożem. Zioła posiekać i wymieszać razem z miodem, solą i pieprzem. Umytą i osuszoną jagnięcinę, jeśli jest z warstwą tłuszczu, można go ponacinać w kratkę, nie nacinając jednak mięsa, natrzeć mieszanką ziół, soli i czosnku - z każdej strony. Ułożyć w naczyniu na warstwie z połowy cebuli. Na wierzchu rozłożyć resztę cebuli. Przykryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnego dnia miskę z mięsem wyjąć z lodówki i pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej - zajmie to około godziny. 

W dzień konsumpcji mięsa:
Mięso oczyścić z przypraw i obsmażyć, ja to robię na maśle klarowanym lub w oleju z każdej strony w dość wysokiej temperaturze, na złoty kolor. W rondlu - dopasowanym wielkością do mięsa, zeszklić cebulę, na której leżało mięso. Po obsmażeniu jagnięcinę położyć na cebuli i obłożyć pozostałymi ziołami i czosnkiem. Wlać trochę gorącej wody lub bulionu warzywnego, lub mięsnego i dusić na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od wielkości mięsa i wieku jagnięcia. Przy wadze ok. 1,3 kg – do 4, a może więcej godzin. Pod koniec duszenia można wlać ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina. Aby nie przeciągnąć mięsa dobrze jest dusić je z termometrem. Powinno być w sam raz, gdy w środku sztuka osiągnie 80 stopni C. Jak jest miękkie i odchodzi od kości wyłączyć gaz i pozwolić odpocząć mięsu ok. 5-10 min.  Podawać z kopytkami, lub innymi kluskami.

Moja rada: proporcje mięsa i innych składników można zmienić. 
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama