Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 21 czerwca 2025 10:41
Reklama

Uczyli się, jak wykonać świąteczne pierniki

Uczyli się, jak wykonać świąteczne pierniki

Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Brodnicy rozpoczęli już w listopadzie. Podobnie jak dawni brodniccy piernikarze, którzy w dzień wspominania św. Katarzyny Aleksandryjskiej, rozpoczynali przygotowania do świątecznych wypieków. 

Uczniowie szkoły przy ul. Kochanowskiego, by zadość uczynić tradycji wzięli udział w warsztatach piernikarskich. Uczestnicy zajęć prowadzonych przez Joannę Kalenik, która jest edukatorem historycznym, a jednocześnie współzałożycielką i prezesem Fundacji Brama Epok, zapoznali się z historią piernikarstwa. Nabyli też umiejętności potrzebne do wykonania pierników, rozwijając przy okazji sprawność manualną i ucząc się pracy w zespole.

- Warsztaty rozpoczęły się od przygotowania przez uczniów snycerskiej formy do wypiekania pierników, którą należało natłuścić bardzo dokładnie olejem za pomocą pędzelka - relacjonuje Małgorzata Wróblewska, nauczycielka w ZSS w Brodnicy. - W następnym etapie uczestnicy wyrabiali ciasto piernikowe, żeby potem umieścić je w swojej foremce. Bardzo delikatnym i precyzyjnym ruchem należało ciasto wyjąć z foremki i odciąć niepotrzebne resztki za pomocą drewnianego nożyka. 

Oczekując na piekące się pierniki, uczniowie słuchali opowiadań pani Joanny o brodnickim piernikarstwie. Poznali tym samym składniki ciasta piernikowego, a przede wszystkim mogli obejrzeć, dotknąć i powąchać przyprawy, takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, gorczyca, anyż gwieździsty, czy kardamon. 

- Kolejnym działaniem było ozdobienie piernika i pomalowanie go złotą farbą - kontynuuje Małgorzata Wróblewska. - A na zakończenie warsztatów każdy zapakował i zabrał swój własnoręcznie przygotowany piernik na pamiątkę oraz prezent od Bramy Epok - gipsowy odlew misia do pomalowania. 

Pomysłodawcami warsztatów piernikarskich były: Dorota Jamroży i Judyta Rafalska.

pm, źródło i fot. ZSS w Brodnicy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama