Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 20 czerwca 2025 20:59
Reklama

Sztuka przeżywania. Gdy zachodzi nad morzem słońce

Sztuka przeżywania. Gdy zachodzi nad morzem słońce

W tych miejscach gromadzą się nie tylko artyści, - malarze, pisarze, muzycy i poeci – także sanatoryjni pensjonariusze, przebywający w nadmorskich okolicach, młodzież z zielonych szkół, miłośnicy piękna, przeżywania.

Wśród nich, na plaży opuszczonej dawno przez letników, jesienną porą spotykam Marię Wichniarz, która nie jest artystką, ale jedynie osobą wrażliwą na piękno. Nie jest fotoreporterką, ale potrafiącą, intuicyjnie nacisnąć spust w aparacie w odpowiednim momencie.
Piasek na plaży w Mielnie nie był mokry, ale chłodny, zabrała więc karimatę i przyczaiła się za ostrogami, palami wbitymi w morzu i na plaży. I czekała cierpliwie. Wymyśliła sobie taki obrazek: mewa w tarczy zachodzącego słońca. Była bardzo blisko tej impresji.
- Nie twierdzę, że tylko nad morzem można znaleźć takie miejsca, ale i podobne są najczęściej oblegane. Bardzo ciekawie wypadają takie obrazy na plażach w Danii, gdzie o określonej porze roku gromadzą się dosłownie tlumy. Wszystko zależy od dnia, od powietrza, temperatury. Nie uważam, że październik jest tym najlepszym momentem, ale ma także swoje walory, kojarzone doskonale z jesienną porą. Nie mam wątpliwości, że wyjątkowe akcenty tego zjawiska, zachodzącego słońca, są także na Pojezierzu Brodnickim. Tu wszystko zależy od położenia jezior, które zazwyczaj są otoczone lasem, a jednak można znaleźć na linii horyzontu jakąś dolinę, jakiś prześwit. Jeżeli tam znajdzie się zachodzące słońce, to uroda takiego miejsca, w efekcie zdjęcia, jest niezwykle ekspresyjna – mówi Maria Wichniarz.
Na pewno inaczej tę sytuację uchwyci malarz, zwracając uwagę na wiele innych elementów krajobrazu, inaczej przeżyje poeta akcentując raczej  stan swego ducha, inaczej reporter, inaczej muzyk, komponujący melodię. Każdy zapisze to wyjątkowe zjawisko osobliwie. I na tym polega sztuka przeżywania.

Bogumił Drogorób
Fot. Maria Wichniarz


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama