Wolontariusze Fundacji Brama Epok: Marta Stawicka, Dominika Gąsiorowska oraz Wit Biner uczestniczyli w wyjeździe edukacyjnym do Warszawy. Otrzymali na niego grant od Kujawsko - Pomorskiej Federacji Organizacji Pozarządowych, jako wolontariusze zarejestrowani w Korpusie Solidarności. Całość projektu nosi tytuł "Nasz przepis na dziedzictwo".
Przewodniczką była Agnieszka Kuś, interpretatorka dziedzictwa kulinarnego, autorka tekstów, edukatorka i blogerka. Studiowała historię i italianistykę na Uniwersytecie Warszawskim, relacje polsko-żydowskie w Instytucie Badań Literackich PAN oraz Food Studies na SWPS w Warszawie. Od 2020 r. prowadzi cykl spotkań live o kuchni II Rzeczypospolitej pt. "Epoka od kuchni" dla Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, a w Muzeum Żydów Polskich Polin prowadzi kulinarne zwiedzania Warszawy podczas festiwalu kulinarnego TISZ. Współpracuje także sektorem prywatnym – jako jedna z ekspertów w programie Polskie Skarby Kulinarne prowadzonym przez Makro Cash and Carry. Na stronie Muzeum Getta Warszawskiego ukazała się jej seria felietonów o ogrodach w warszawskim getcie. Prowadzi także autorskiego bloga pt.: Patrzę i jem.
Z wyjazdu powstanie cykl filmów edukacyjnych, opowiadających o dziedzictwie kulinarnym. Kolejnym etapem projektu będzie zebranie przepisów z regionu ziemi michałowskiej i wydanie ich w formie pamiątkowej karty.
Joanna Kalenik,Fundacja Brama Epok
Fot. Wit Biner
Napisz komentarz
Komentarze