Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 12 czerwca 2025 17:24
Reklama

Andrzej i Maciej Grochowalscy i smaki regionu

Andrzej i Maciej Grochowalscy i smaki regionu

Autor: fot. Pixabay

Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki dla wszystkich mieszkańców Kujaw i Pomorza. W piątek (15 października) od godziny 13.00 będzie można zaopatrzyć się w najwyższej jakości towary pochodzące z regionalnych upraw i hodowli. 

Przed budynkiem Urzędu Marszałkowskiego szesnastu rolników i wytwórców żywności będzie sprzedawać warzywa, owoce, ryby, sery, przetwory i wędliny.

- Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych na piątkowym jarmarku każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek. Zapraszam wszystkich mieszkańców regionu przed Urząd Marszałkowski, aby posmakować i zakupić lokalną żywność - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

Podczas trzygodzinnego jarmarku mieszkańcy będą mogli także skosztować ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających.

Do degustacji dostępne będą także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat nakielski) oraz Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy z gminy Świedziebnia (powiat brodnicki).

Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów będą dostępne przy stoiskach:
- „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński),
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).

Sery różnego rodzaju będzie można znaleźć na stoiskach:
- „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński),
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński).

Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe będą oferować:
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)

Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, zaoferują:
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
- „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński).
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).

Dostęp do zdrowych olejów zapewni rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, powiat inowrocławski), a gospodarstwo EKO-MŁYN Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (powiat nakielski) umożliwi zakup mąk i kasz. Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.

Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą możliwe do zakupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Internetowe okienko zakupowe zostanie otwarte 20 października. Szczegóły dotyczące zamawiania żywności dostępne w zakładce Gdzie odebrać.

Oprac. (bd)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama