Świeża i lokalna żywność na wyciągnięcie ręki dla wszystkich mieszkańców Kujaw i Pomorza. W piątek (15 października) od godziny 13.00 będzie można zaopatrzyć się w najwyższej jakości towary pochodzące z regionalnych upraw i hodowli.
Przed budynkiem Urzędu Marszałkowskiego szesnastu rolników i wytwórców żywności będzie sprzedawać warzywa, owoce, ryby, sery, przetwory i wędliny.
- Kujawsko-Pomorskie kusi różnorodnością smaków, a wśród produktów oferowanych na piątkowym jarmarku każdy znajdzie coś dla siebie. To także świetny pomysł na upominek. Zapraszam wszystkich mieszkańców regionu przed Urząd Marszałkowski, aby posmakować i zakupić lokalną żywność - zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Podczas trzygodzinnego jarmarku mieszkańcy będą mogli także skosztować ciepłych dań kuchni regionalnej. Czernina, pierogi z gęsiną i kapustą czy barszcz czerwony z pasztecikiem to tylko niektóre z przysmaków czekających na odwiedzających.
Do degustacji dostępne będą także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat nakielski) oraz Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy z gminy Świedziebnia (powiat brodnicki).
Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów będą dostępne przy stoiskach:
- „Pasieka przy Forcie” Cezarego Maćczaka z Kijewa Królewskiego (powiat chełmiński),
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).
Sery różnego rodzaju będzie można znaleźć na stoiskach:
- „Serowar na Pałukach” Wojciecha Cieślewicza z Jadowników Bielskich (powiat żniński),
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński).
Różnorodne warzywa, przetwory warzywne i owocowe będą oferować:
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski)
Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, zaoferują:
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
- „U Doroty” Dorota i Franciszek Słomkowscy (Murczyn, powiat żniński).
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).
Dostęp do zdrowych olejów zapewni rodzinne Gospodarstwo Rolne MajFarma (Krusza Duchowna, powiat inowrocławski), a gospodarstwo EKO-MŁYN Kazimierza Jachymskiego z Dziewierzewa (powiat nakielski) umożliwi zakup mąk i kasz. Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zapraszamy miłośników ryb w occie.
Świeże wyroby wytwarzane tradycyjnymi metodami będą możliwe do zakupienia także w sklepie internetowym Lokalna Żywność. Internetowe okienko zakupowe zostanie otwarte 20 października. Szczegóły dotyczące zamawiania żywności dostępne w zakładce Gdzie odebrać.
Oprac. (bd)
Napisz komentarz
Komentarze