Patrzysz na kalendarz i ogarnia Cię przerażenie, że nie zdążysz przygotować świąt. A miało być tradycyjnie, obficie i smacznie. Do tego obowiązkowo miało pachnieć igliwiem, i miało być wysprzątane w każdym zakątku. Miało być….Ale spokojnie. Będzie, tak, jak miało być.
Po pierwsze, czekamy na narodziny Dzieciątka Jezus, a nie na SANEPiD, a po drugie pomogę Ci w przygotowaniu świąt na ostatnią chwilę, ale z rozmysłem. Jest tylko kilka spraw, które trzeba wziąć pod uwagę podczas tego ekspresowego działania.
No to do dzieła!
Tak, czy inaczej myślę, że wielkie ambicje kulinarne i porządkowe można odłożyć na inne okazje, a teraz skupić się na tym, aby święta były tradycyjne, smaczne i aby przeżyć je w dobrej kondycji i radosnym nastroju. Nie róbmy już wielkich porządków z malowaniem ścian i praniem dywanów. Wystarczy posprzątać, tak, jak co dzień i skupić się na stworzeniu odpowiedniego nastroju, który zawsze zbuduje niepowtarzalną atmosferę. Choinka, stroiki , świece, kolędy i inne świąteczne akcenty. Do tego wiele prawdziwej radości, że znów możemy cieszyć się świętami.
Najpierw trzeba policzyć osoby, które będą z nami świętować, następnie zaplanować dania, no i dopiero planować zakupy. Jest jeszcze trochę czasu, aby pokusić się o coś wykwintnego. Ale pamiętać trzeba o gigantycznych kolejkach w sklepach, więc przed wyjściem na zakupy zaczynamy od przeglądu zapasów. Jak już wiemy czym dysponujemy możemy pisać co trzeba dokupić.
Na świąteczny stół
proponuję dania z łatwo dostępnych składników, niezbyt pracochłonne i niekoniecznie takie, których nigdy nie robiliśmy. Na wigilię może być: barszcz z uszkami, albo z krokietami z grzybowym (pieczarkowym ) farszem, lub zupa rybna, pyszne śledzie, pierogi z grzybami i kapustą, ryba faszerowana w galarecie i łazanki z makiem, no i jeszcze domowy kisiel z żurawin. A na świąteczny stół kaczka, którą wystarczy dzień wcześniej natrzeć majerankiem z solą i napchać jabłkami, a potem tylko wstawić do piekarnika, albo kurczak marynowany w ziołach, pieczony w piekarniku na stojąco, na butelce z wodą, lub piwem, czy pieczeń rzymska, którą można podać na zimno i na ciepło, lub schab duszony w mleku.
Na świąteczne przystawki
można przygotować sałatki, jajka w wielu odsłonach i mięsa, takie które można podać na ciepło i zimno. Jeśli chodzi o ciasta, to na przykład zamiast strucli drożdżowej można zrobić makowiec na kruchym cieście, lub skorzystać z gotowego ciasta francuskiego. Świetne też będą kruche babeczki z nadzieniem z masy makowej. Korpusy babeczek, też można kupić gotowe. Nie są złe.
Przepisy na wiele z nich są na naszej stronie www. superbrodnica.pl w linku Kulinaria i na facebook.com/ SuperBrodnica
Jak wszystko po kolei zaplanujemy i prace rozdzielimy między domowników oraz jak się da to między gości, którzy wcześniej się zjawią, święta na ostatnią chwilę, ale przygotowane z uśmiechem i z rozmysłem z pewnością będą udane. Bo święta to nie tylko zastawiony stół, ale ruch na świeżym powietrzu, czas dla rodziny i przyjaciół oraz wiele radości.
Takich smacznych, pięknych i radosnych świąt Państwu życzę.
Wiesława Kusztal
Fot. Pixabay
Napisz komentarz
Komentarze