Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 13:48
Reklama
News will be here

Łosoś na szpinaku

Łosoś na szpinaku

Dzisiaj proponuję danie z ryb na zieleninie, Szpinak nie każdy lubi i nie każdy, ze względów zdrowotnych, może jeść. W tym daniu nie ma problemu, aby go zastąpić innym warzywem. Można użyć jarmużu, lub sałaty rzymskiej, roszponki, dorzucić rukiew wodną, botwinę, miękkie części z liści brokuła itp. Można też użyć mieszanki, wszystkiego po trochu. Już niedługo będzie można dodawać młode listki pokrzywy.

Składniki:

- 3- 4 filety z łososia ze skórą lub bez

- sól i pieprz

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki masła

- 2 szalotki, lub inną cebulę 

- 3 ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki płatków chilli

- 200 g śmietany 18 proc.

- 100 ml gorącej wody

- 1/2 szklanki startego parmezanu

- 3 garści świeżego szpinaku baby, lub jarmużu, lub 2 główki sałaty rzymskiej, lub mieszanki 

- sok z połowy cytryny

- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Umytego łososia ja pozbawiam skóry, następnie dzielę na porcje. Można też smażyć łososia ze skórą, ale trzeba sprawdzić czy ma łuski, jeśli tak, to najlepiej się ich pozbyć. Łososia doprawić solą i pieprzem, z obu stron. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron, w zależności od wielkości kawałków wystarczy 3-4 minuty z każdej strony.

Zdjąć łososia z patelni. Na patelnię wrzucić drobno posiekaną szalotkę, czosnek oraz masło. Podsmażać 2-3 minuty, po czym dodać chilli. Wlać na patelnię śmietanę i gorącą wodę, wymieszać, dodać starty parmezan i sok z cytryny. Wymieszać dokładnie, a kiedy sos będzie już jednolity dodać umyte liście szpinaku. Podgrzewać chwilę, do czasu kiedy szpinak „zwiędnie”. Doprawić sos pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Do sosu włożyć podsmażonego łososia i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem, lub natką i można podawać.

Moja rada: jeśli używamy jarmużu, czy liści brokuła, to czas duszenia jest nieco dłuższy. Można je podsmażyć przed wlaniem śmietany.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama