Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 08:13
Reklama

Kaczka faszerowana kaszą

Kaczka faszerowana kaszą

Dania z kaczką w roli głównej od zawsze były ozdobą staropolskich biesiad i świątecznych stołów. Także i dzisiaj chętnie - na rodzinnych, czy towarzyskich obiadach - delektujemy się wyjątkowym smakiem i aromatem kaczego mięsa. Kaczka pieczona z jabłkami, nadziewana kaszą, czy pomarańczami to klasyki tradycyjnej kuchni, którym nie można się oprzeć.

Składniki:

- 1 świeża kaczka o wadze ok. 2,5 kg

- 1 torebka lub ok. 3/4 szklanki kaszy gryczanej, lub innej ulubionej

- ok. 35 dag borowików lub podgrzybków (mogą być mrożone)

- 1 duża cebula

- 3 łyżki masła klarowanego, lub tłuszcz z kaczki

- 1/2 szklanki bulionu- niekoniecznie

- sól, pieprz,

- 1-2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

Kaczkę ewentualnie oskubać z pozostawionych piór, umyć i i osuszyć. Dokładnie posolić i natrzeć majerankiem w środku i na zewnątrz. Na tłuszczu z podbrzusza kaczki, lub na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać rozmrożone i pokrojone grzyby i dusić około 15 minut. Dodać ugotowaną al dente kaszę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Znów wymieszać. Napełnić farszem kaczkę i dokładnie spiąć otwór wykałaczkami lub zaszyć bawełnianą nicią. Dno żaroodpornego naczynia można wyłożyć plasterkami jabłka, na to położyć kaczkę, nakryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Grzać najlepiej góra dół. Podczas pieczenia kilka razy można kaczkę polać wytworzonym sosem. Po około półtorej godziny odkryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec jeszcze przez około 40 min. do godziny. Po tym czasie wbić w kaczkę wykałaczkę lub widelec - jeśli lekko wchodzi w mięso, to znak, że jest gotowe. Wyjąć wykałaczki i podawać np. z dodatkiem pieczonych, lub gotowanych, najlepiej na parze, warzyw lub owoców. Pasują też buraczki.

Moja rada: do farszu z kaszy zamiast świeżych grzybów można dodać uprzednio namoczone i posiekane suszone grzyby. Kaczkę w brytfance można ułożyć na plasterkach jabłek, piersią do dołu. Na około 20 minut przed końcem pieczenia odwrócić kaczkę piersią do góry i podpiec, tak, aby skórka była chrupiąca.


 


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Czesia 07.04.2023 17:17
Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! Czesia

WiK 07.04.2023 23:17
Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?

Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama