Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 22:45
Reklama

Makowo serowe ciasto

Makowo serowe ciasto

Dziś podaję przepis na ciasto, które może bardziej pasuje do zestawu świątecznego, ale smakosze serników i makowców pewnie będą zadowoleni i teraz u progu lata.

Poniższe składniki są na blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 20 cm x 27 cm

Składniki na ciasto:
– 10 dag masła
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
– 1/3 szklanki cukru pudru
-1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów. Do składników dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą kulę. Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąką i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce do pieczenia.

Masa makowa:
– 30 dag suchego maku
– 1,5 l gorącej wody
– 1/4 szklanki wody
– 30 dag cukru kryształu
– 1/2 łyżki masła
– 1/2 łyżki smalcu
– 1 kieliszek rumu
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– 10 dag skórki z pomarańczy lub cytryny
– 1 całe jajko

Wykonanie:
Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa) na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały ogień. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.
Na patelnię przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.

Masa serowa:
– ½ kg białego tłustego sera
– 5 jajek
– 20 dag cukru pudru
– 5 dag kaszy manny s
– szczypta soli
– 12,5 dag masła

Wykonanie:
Ser biały należy przemielić dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich masło i kasze mannę. Ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.

Wykonanie:
Na płat ciasta, umieszczony w blaszce rozkładamy równomiernie masę makową. Na masę makową powoli wlewamy masę serową i ją wyrównujemy. Surowe ciasto przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę i 20 minut – używamy zwykłej funkcji pieczenia.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie wyjmujemy ciasta, ani nie otwieramy piekarnika. Ciasto ma wystygnąć w piekarniku dzięki temu masa serowa nie opadnie.

Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Moja rada: masę makową możemy przygotować bez orzechów i rodzynek. Blaszkę należy dokładnie natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

(WiK)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama