Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 20:16
Reklama

Ogórki z chili

Ogórki z chili

Jesień to także czas przetworów. Wiadomo, że najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia jest jedzenie świeżych owoców i warzyw, ale pyszne pasteryzowane buraczki z papryką, czy chrupiące ogóreczki  na ostro są konieczne do ubarwienia posiłków. Przetworów w domowym wykonaniu nie zastąpią żadne gotowce, pod  którymi uginają się sklepowe półki. Dopełnieniem szczęścia przy robieniu zapasów na zimę jest możliwość wykorzystania własnych, lub kupionych z ekologicznej uprawy owoców i warzyw. Jeśli nie dysponujemy takimi, to  kupione na straganach, ale jędrne i bez uszkodzeń też są dobre.

Składniki
-2 kg nie za wielkich ogórków gruntowych
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżki soli
-1 główka czosnku
-1 szklanka octu
- ½ szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe

Przygotowanie

Ogórki bardzo dokładnie szorujemy płuczemy. Kroimy słupki, a jeśli ogórki są spore, to w ćwierć słupki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę, nie będzie nam potrzebna. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę. Wszystkie składniki poza czosnkiem i chili umieszczamy w garnku i gotujemy jakieś 2 minuty. Do ogórków dokładamy rozdrobniony czosnek, chili i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. Należy pamiętać, aby od czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Po 12 godzinach, do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.

Ja pasteryzuję w piekarniku. Słoiki w piekarniku ustawiam na głębokiej blaszce do pieczenia tak, żeby się nie dotykały, wlewam ok. ˝ litra wody i włączam piekarnik na 130 stopni. Kiedy piekarnik osiągnie tę temperaturę, trzymam słoiki (cały czas w 130 stopniach) w piekarniku 30 min. Z tej porcji składników  wychodzi 6 średnich słoików.

Moja rada: można dać mniej chili w proszku, a w to miejsce dodać posiekaną drobno świeżą chili.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama