Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 19 maja 2024 19:11
Reklama

Papryka faszerowana kaszą

Papryka faszerowana kaszą

Gdy pojawiają się na straganach i w sklepach kolorowe, jędrne z błyszczącą skórką, to znak, że zaczęła się druga połowa lata. To czas, aby zajadać się nią  na surowo, pieczoną i gotowaną. To także świetny czas na robienie paprykowych przetworów.
Papryka faszerowana  dla mnie jest daniem typowo letnim, przygotowana z  dodatkiem świeżych ziół i sezonowych warzyw  z powodzeniem zastąpi ciężkie mięsne danie.

 Składniki:
- po jednej dużej papryce na osobę, u mnie 6 papryk
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka białej fasoli ugotowanej lub z puszki
-  kawałek tofu (opcjonalnie) lub fety
- łyżka kaparów (opcjonalnie)
- po 1 łyżce  siekanych listków bazylii, oregano, tymianku
- 1 łyżka kaparów- ja nie dodaję
-1 cebula
- 6- 10 suszonych pomidorów- mogą być z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oliwy + 5-6 łyżek oleju
- sól i pieprz

Sos pomidorowy
- ½- ¾ litra bulionu
- 2  szklanki domowej pulpy pomidorowej, lub gotowego przecieru
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
-1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz świeżo mielony
- 1 garść drobno posiekanych listków bazylii
 
 Przygotowanie:

Fasolę wypłukać i wsypać do garnka. Zalać poczwórną ilością wody. Moczyć od 8-10 godz. Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Ponadto moczenie fasoli zmiękcza jej skórkę. Dodatkowo powoduje puchnięcie nawet czterokrotnie! Również dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie.

Po wymoczeniu jeszcze raz opłukać fasolę i zalać świeżą wodą  na 3 palce ponad fasolę. Zmiana wody powoduje częściową utratę minerałów i witaminy, ale wtedy fasola jest lżej strawna. Jest wybór. Garnek wstawić na gaz i zagotować fasolę bez pokrywki. Gotować przez 10 minut. Następnie przykryć pokrywką i gotować jeszcze przez 60-90 minut. Fasola powinna być prawie miękka. Najlepiej posmakować. Fasolę do ostygnięcia zostawić w wodzie, w której się gotowała. Garnek wstawiam do zlewu napełnianego wodą. Nie odlewamy fasoli na sicie, gdyż skórka na niej popęka. Fasolę solę po ugotowaniu, ma miękką skórkę. Jeśli soli się w czasie gotowania, będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza.

Kaszę jaglaną opłukać na sicie. Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę włożyć kaszę i przykryć pokrywką. Od ponownego zagotowania gotować 4-5 minut. Wyłączyć palnik i zostawić kaszę na ok. 20 min.,  aby „doszła. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać zioła, zmiażdżony czosnek, oliwę i kapary oraz  pokrojony w drobne kawałki ser. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Papryki umyć. Odkroić kapelusiki wybrać gniazda nasienne i wypełnić nadzieniem. Przykryć kapelusikami.

Przygotowanie sosu

Cebulę pokroić w grubą kostkę. W garnku rozgrzać olej, lub oliwę z pomidorów suszonych, dodać cebulę sól, pieprz, cukier, ostrą paprykę w proszku, zmiażdżony czosnek. Dusić na małym ogniu do chwili, kiedy poczujemy zapach przypraw, wlać bulion i pulpę pomidorową, dokładnie wymieszać. Posmakować. Jeśli sos jest mało esencjonalny dodać przecier, lub koncentrat pomidorowy. Sos przykryć i na małym ogniu gotować ok.5-8 min. Odkryć, zamieszać, spróbować ew. doprawić solą, pieprzem lub cukrem. Na dno szerokiego rondla (dopasować tak, aby papryki stały ciasno) wlać trochę sosu. Ustawić papryki i na wolnym ogniu dusić ok. 1 godz. Miąższ papryki powinien być miękki.


(WiK)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama