Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 04:15
Reklama

Zupa szparagowa z kaszą jaglaną

Zupa szparagowa z kaszą jaglaną

Mówiąc o zdrowym odżywianiu, mamy na myśli regularne jedzenie. Z tym jednak przy dzisiejszym tempie życia jest dość trudno. Z pomocą przychodzą nam zupy.

Dzisiaj w menu sycąca, ale nie tucząca zupa z białych szparagów. Wspaniałego aromatu dodaje jej gałka muszkatołowa i włoszczyzna. Zupka jest naprawdę smaczna, a jej niesamowitą zaletą jest to, że jest przede wszystkim zdrowa, smaczna i sycąca, pomimo tak niskiej wartości energetycznej.

Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.
 Składniki:
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego  lub woda
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- ok. ½ kg białych szparagów
- 1 łyżka masła
- ½ małego pęczka szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- 1/2 – ¾  szklanka kaszy jaglanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- ½ szklanki śmietanki

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy główki, odkładamy je. Z pozostałej części odcinamy zwłókniałe  końcówki i odkładamy. Pozostałą część oczyszczamy z włókien i kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę,  wrzucamy zwłókniałe końcówki i obierki ze szparagów. Gotujemy przez ok. 5- 7 min. Przecedzamy. Do płynu, oprócz główek, wkładamy pokrojone szparagi i ziemniaki. Lekko solimy i dodajemy odrobinę cukru. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane. Miksujemy. Dodajemy główki szparagów i już tylko krótko ok.3 min. gotujemy tak, aby główki szparagów pozostały jędrne. Dodajemy ok.1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Zupę zaprawiamy śmietanką.

Na talerz wkładamy kaszę, wlewamy zupę, na wierzchu układamy główki szparagów. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy ją w ciepłe miejsce aby nie wystygła.

Moja rada: jeśli zabraknie szparagów można wykorzystać por. Dla podkręcenia smaku można dodać do miseczki z zupą łyżeczkę posiekanych drobno suszonych pomidorów z oliwy.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama