Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 12:54
Reklama

Jabłecznik, czyli szarlotka inaczej

Jabłecznik, czyli szarlotka inaczej


Przyrządzanie potraw, tak jak wiele innych dziedzin, wymaga nieustannego dokształcania się.  Czytanie, oglądanie programów kulinarnych, czy wymiana doświadczeń o gotowaniu, z pewnością przysporzy nam wiedzy na temat. Przygotowując posiłki  nie należy bać się nowinek kulinarnych zarówno jeśli idzie o składniki, jak i sposób przyrządzania. Moja kuchnia twardo osadzona jest na tradycyjnym gruncie,  ale bardzo często wprowadzam różne nowości. Dzisiaj proponuję szarlotkę, trochę inną od tej, jakie robiły nasze mamy i babcie, ale równie pyszną.


Składniki na formę ok. 26cm.

Kruche ciasto:
- 2 łyżki oleju kokosowego (w stałej konsystencji)
- 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70g mąki kukurydzianej
- 50g ksylitolu
- 3 żółtka

Masa jabłkowa:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 sporych jabłek
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 spora łyżka naturalnego miodu

Dodatkowo:
- 3 białka
- 1 łyżka ksylitolu
- ok. 2 łyżek płatków migdałowych, ale niekoniecznie

Przygotowanie:

Olej kokosowy roztapiamy i lekko studzimy, żeby był tylko ciepły. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy je. Ma być zwarte i jednolite. Jeśli będzie zbyt suche, dodajmy kilka łyżek zimnej wody. Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i lekko posypujemy mąką. Około połową ciasta wylepiamy dno formy.

Podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut. Studzimy. Jabłka myjemy i obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. Skrapiamy  sokiem z cytryny i dodajemy cynamon. Dusimy przez kilka minut, aż zmiękną i trochę się  rozgotują.

Zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy lekko przestygną, dodajemy miód i starannie mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na podpieczony spód i równamy. Białka lekko roztrzepujemy ze szczyptą soli i ksylitolem. Bardzo leciutko, mają się ledwie spienić. Resztę ciasta kruszymy  na spienione  białka i wykładamy na jabłka. Lekko dociskamy dłonią. Dopiekamy w 180 stopniach przez kolejnych 30-35 minut. Pod koniec pieczenia równomiernie rozkładamy płatki migdałowe i dopiekamy ciasto. Kroimy ostudzone ciasto, gdyż ciepłe może się zbytnio kruszyć.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama