Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 15:41
Reklama

Ślimaczki z ciasta francuskiego z grzybami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z grzybami

Coraz mniej czasu, a święta mają być tradycyjne z barszczem wigilijnym i z jakimś postnym dodatkiem np. z uszkami, krokietami czy pasztecikami. Szczególnie dla zabieganych moja dzisiejsza propozycja może okazać się bardzo przydatna.

Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag pieczarek
- 4 dag sera
- cebula
- sól i pieprz
- jajko, lub woda
- kilka suszonych grzybów – niekoniecznie
- olej, lub masło klarowane

Przygotowanie:

Jeśli dodajemy suszone grzyby, a polecam, bo ich dodatek znacznie poprawi smak i aromat farszu, zamoczyć na kilka godzin w niewielkiej ilości wody. Najlepiej grzyby namoczyć na całą noc. Płynu nie wylewać. Na odrobinie oleju, lub masła  podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać posiekane suszone grzyby. Podlać płynem pozostałym z moczenia grzybów i chwilę dusić. Następnie dodać pieczarki i lekko poddusić, a w razie potrzeby  podlewać płynem z suszonych grzybów. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz. Odstawić do wystygnięcia. Jeśli farsz jest za wilgotny dodać łyżkę tartej bułki, lub odparować na wolnym ogniu. Na rozwinięte ciasto rozłożyć ostudzone pieczarki i posypać startym serem, zawinąć w rulon zaczynając o szerszej strony (wyjdzie więcej). Zwijać dość ciasno, ale nie tak, aby ciasto było zniekształcone. Koniec ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, lub wodą i delikatnie docisnąć. Kroić na 1,5 cm paski. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190-200 stopni przez  ok. 20 -25 minut. Podawać na gorąco, lub na zimno np. z czerwonym, czystym barszczem.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama