Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 08:52
Reklama

Pieczona papryka  marynowana w oliwie i czosnku

Pieczona papryka  marynowana w oliwie i czosnku

Jesień to świetny czas na potrawy z papryki. W pełni dojrzała, soczysta i jędrna da się przerobić na wspaniałą przystawkę. Proponuję przygotować z minimum 4 papryk. Przy mniejszej ilości nie ma co przystępować do pracy.

Składniki:
- 4 papryki 
- 4 ząbki czosnku
- dobrej jakości oliwa 
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Umytą i osuszoną paprykę przekładamy w całości do naczynia żaroodpornego lub dużej foremki. Papryka podczas pieczenia puści sporo cennego soku dlatego warto wybrać takie naczynie, żeby nic się nie wylało. Papryki nie kroimy, dzięki temu w środku stworzy się nam cudowny sok, który po wymieszaniu z oliwa, będzie prawdziwą eksplozją smaku. Lekko skrapiamy paprykę oliwą i oprószamy solą. Pieczemy przez ok.30 minut lub chwilę dłużej. Skórka powinna być miejscami mocno przypieczona, wręcz ciemna, a papryką powinna zmienić swoją konsystencję na zupełnie miękką. Obieramy ze skórki, gdy jest jeszcze gorąca. Następnie usuwamy ogonek i wylewamy sok do naczynia w którym piekliśmy paprykę. Przekładamy paprykę na deskę do krojenia i przy pomocy noża lub ręki lekko oczyszczamy ją z nasion. Kroimy paprykę w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, szczyptę soli do smaku oraz sok z upieczonej papryki. Zalewamy paprykę oliwą, tak aby była lekko przykryta i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Paprykowo- czosnkowej oliwy nie wylewamy po zjedzeniu papryki,  możemy użyć jej do przygotowania dressingu do sałatek, skrapiania grzanek czy po prostu maczania chleba.

Moja rada: zwłaszcza teraz, gdy energia jest bardzo droga można paprykę grillować na patelni.  Przekroić na pół wybrać gniazda nasienne i grillować od strony  skórki aż będzie mocno spieczona i miękka.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama