Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 21:58
Reklama

Cykoria na przystawkę

Cykoria na przystawkę

Kiedy mam ochotę na coś lekkiego i fikuśnego do przegryzienia często sięgam po sałatę i różne dodatki, jakie okupują lodówkę, czy spiżarnię. Tym razem w roli głównej wystąpi cykoria, do której, jako pożywny składnik dodałam filet z indyka, wcześniej przygotowany do kanapek. Powstała ciekawa w smaku przekąska, która może zagościć na półmiskach również podczas biesiady. Jest nie tylko smaczna, ale i ładnie się prezentuje.

Składniki
- 2- 3 cykorie (białe lub białe i czerwone)
- 1 pierś z kurczaka lub z indyka
- smażone gruszki
- 2-3 łyżki chrzanu
- łyżka jogurtu lub majonezu – najlepiej domowej roboty
- smażone w cukrze z korzennymi przyprawami gruszki  lub śliwki

Do marynaty:
- ½ łyżeczki suszonej mięty
- ½ łyżeczki tymianku
-  ½ łyżeczki kolendry
- 2-3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
- ewentualnie cukier

Przygotowanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Natrzeć ziołami, solą, pieprzem i olejem. Odstawić na minimum 30min. do zamarynowania. Można na całą noc.  Po tym czasie obsmażyć na rumiano z każdej strony. Patelnię przykryć pokrywką i dusić kilka do kilkunastu minut na wolnym ogniu. Czas duszenia zależy od wielkości i grubości mięsa. Mięso nie może być smażone zbyt długo, bo wyschnie. Po usmażeniu odstawić, pod przykryciem, do wystudzenia..

Cykorię umyć i podzielić na liście. Poukładać je dekoracyjnie na półmisku. Na każdym liściu położyć ok. łyżeczki chrzanu wymieszanego z jogurtem, lub majonezem i doprawionego do smaku. Schłodzone mięso pokroić w odpowiedniej wielkości plastry i ułożyć na liściach z chrzanem Na mięsie ułożyć plasterki gruszek smażonych w cukrze. Całość można oprószyć młotkowanym czarnym pieprzem.

Moja rada: do tej przekąski można użyć inne duszone mięso np. kurczaka lub schab, które zostało nam z poprzedniego dnia. Zamiast gruszek można użyć np. smażonej żurawiny lub grzybków, czy śliwek w occie. Myślę, że oliwki z zalewy też będą pasowały.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama