Kiszone pomidorki koktajlowe

  • 19.09.2022, 21:57
Kiszone pomidorki koktajlowe

Wróciła moda na kiszonki i słusznie, bo wszystkie one są zdrowe. Ponadto ukiszone pomidorki ładnie wyglądają w sałatkach i służą jako dekoracja potraw. 

Składniki
- dowolna ilość kolorowych pomidorków koktajlowych

Składniki zalewy na 1 litr wody:
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka miodu lub cukru - niekoniecznie

Do każdego dużego słoika włożyć:
- 3 - 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 baldachy kopru
- po 2 - 3 liście winogron, lub porzeczek, albo wiśni
- 3 - 4 kulki ziela
- 3 - 4 ziarnka kolorowego pieprzu
- 2 - 3 niewielkie kawałki  ostrych papryczek- niekoniecznie
- 1 łyżeczkę gorczycy

Można dodać gałązkę ulubionych ziół (u mnie bazylia)

Przygotowanie:
Dokładnie umyte i z grubsza osuszone pomidorki wkładamy do wyparzonych słoików, ale nie ugniatamy by ich nie uszkodzić. Przekładamy przyprawami i papryką. Na wierzch kładziemy baldachy kopru.

Zalewę zagotowujemy i studzimy. Nie zalewamy gorącą ani nawet ciepłą. Musi być zimna. 

Zalewamy pomidorki  zostawiając w słoiku ok. 2-3 cm pustki . Stawiamy na kuchennym blacie na 3-5 dni i dopiero po tym czasie wynosimy do piwnicy.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe