Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 12:07
Reklama

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Śliwy uginają się pod ciężarem owoców. Wiele gospodyń  -  ja się do nich zaliczam -  nie wyobraża sobie sezonu śliwkowego bez ciasta z węgierkami. A drożdżowe to już standard. Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne, a przy tym proste do zrobienia. 

Składniki na ciasto:
- 30 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego
- świeżo otarta skórka z połowy cytryny (lub pomarańczy)
- szczypta soli
- 8 dag masła, roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
- 1 kg śliwek węgierek (lub innych), przepołowionych i wydrylowanych

Kruszonka:
- 18 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 12, 5 dag roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Mąkę pszenną (zacząć od 3 szklanek, w razie potrzeby dodać dodatkowe 1/4 szklanki) wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie, elastyczne i odchodziło od ręki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 40 min do 1,5 godziny).

Kruszonka
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować między palcami na kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 – 60 minut lub dłużej, w zależności od temperatury pomieszczenia). Wstawić do nagrzanego pieca i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

Moja rada: jeszcze ciepłe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama