Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 14:37
Reklama

Kiszone buraki 

Kiszone buraki 

Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze świetnie smakują i są bardzo proste w przygotowaniu. 

Warto wspomnieć, że kiszone buraki możemy podawać osobno lub łączyć je z innymi warzywami, np. ogórkami kiszonymi. Tak jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona zawierają witaminy niezbędne naszemu organizmowi do odpowiedniego funkcjonowania. Buraki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Ponadto są bogate w witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A, beta-karoten oraz zawierają potas, fosfor, sód i żelazo. Poleca się je m.in. osobom zmagającym się z anemią. Warto też dodać, że surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, dlatego warto je jeść, będąc na diecie. Powstały sok można pić na czczo lub ugotować zupę.  Broń Boże nie wylewać

Składniki
- 1,5 kg czerwonych buraków
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
- 2 łyżki soli

Przygotowanie:
Dokładnie umyć buraki, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie włożyć je do słoików i dodać przyprawy. Zalać zawartość słoików wodą dokładnie wymieszaną z solą tak, aby buraki były całkowicie przykryte. Potrząsnąć lekko słoikami, żeby pozbyć się pęcherzy powietrza. Przetrzeć brzegi słoików, zamknąć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 4-7 dni. Gdy już przejdą proces fermentacji można zostawić je w lodówce lub wynieść do spiżarni.
 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama