Pasztet drobiowo-warzywny

  • 14.07.2022, 14:15
Pasztet drobiowo-warzywny

Lato to czas dorodnych, świeżych warzyw i ziół. W kuchni warto je teraz wykorzystywać każdego dnia. Dzisiaj podaję przepis na lekki pasztet drobiowo warzywny. 

Składniki:
- ok. 1/2 kg mięsa 
- 2 średnie surowe jajka
-  pęczek cienkiego szczypiorku
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- przyprawy: po ½ łyżeczki  soli i pieprzu oraz ćwierć  łyżeczki gałki muszkatołowej
- można dodać ulubionych posiekanych ziół np. tymianek, rozmaryn, czy szałwia

Dodatki na wierzch pasztetu: plasterki pomidora, oliwa, czarnuszka, gruboziarnista sól - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Wykorzystałam mięso i warzywa z rosołu z wiejskiej kury: korzeń pietruszki, kawałek selera, cebulę oraz 2 marchewki. Mięso razem ze skórą oddzielić od kości i chrząstek. Zmielić je w maszynce do mięsa razem z warzywami. Dodać surowe jajka, bułkę tartą, przyprawy oraz drobno posiekany szczypior. Ja dodatkowo wlałam jeszcze 4 łyżki rosołu. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do brytfanki, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć. Na wierzch można wyłożyć dodatki. 

Pasztet piec ok. ½ godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe