Młoda kapusta z pieczarkami

  • 14.07.2022, 14:14
Młoda kapusta z pieczarkami

Lato nie tylko rozpieszcza słońcem i długimi dniami, ale również pozwala nam rozsmakowywać się w jego darach. Warto jak najczęściej korzystać ze świeżych warzyw, rosnących w przydomowych warzywnikach, albo kupionych  z ekologicznego gospodarstwa. Tym razem u mnie  na talerzu młoda, aromatyczna kapusta z koperkiem i pieczarkami w śmietance. 

Składniki:
- główka młodej kapusty
- 30 dag pieczarek 
- 1 posiekana cebula 
- łyżka masła klarowanego
- 100 ml. śmietanki 30 proc.
- łyżka soku z cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz mielony biały
- łyżka posiekanego koperku
- do posypania przyprawa: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią – opcjonalnie.

Przygotowanie:
Kapustę obrać z twardych, pierwszych  liści. Umyć i osuszyć.  Poszatkować, posolić, wygnieść krótko ręką, zalać połową szklanki gorącej wody, pogotować chwilę ok. 10 minut. Pieczarki dokładnie umyć i osuszyć.  Ewentualnie odkroić  korzonki z resztkami podłoża. Pokroić w plastry, lub w ósemki. Przesmażyć na maśle razem z cebulą, jak już lekko się zrumienią dodać odcedzoną kapustę, dusić do częściowego odparowania płynu, na koniec dolać śmietankę,  przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem do smaku, dodać koperek. Już na talerzu posypać przyprawą z suszonych pomidorów.

Moja rada: pieczarki można zastąpić boczniakami, lub leśnymi grzybami. Świetnie sprawdzą się kurki.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe