Dzisiejsza propozycja sprawdzi się jako danie na kolację lub jako dodatek do grillowanych potraw. Składniki można modyfikować według upodobania. Ja tym razem makaron z pszennej mąki zastąpiłam makaronem z pełnoziarnistej.
Składniki:
- 300 gram makaronu świderki lub rurki
- 500 gram kurek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona lub żółta cebula
- 1 ogórek świeży
- 2 łyżki sosu czosnkowego lub winegret
- sól
- pieprz
- bazylia
- siekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
makaron ugotować w osolonej wodzi i odsączyć. Kurki oczyścić. Dokładnie wypłukać z piasku. Osuszyć. Małe pozostawić w całości, większe przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i smażyć na niewielkim ogniu około 7-8 minut. Po tym czasie grzyby wymieszać razem z makaronem. Pomidorki po umyciu przekroić na połówki. Ogórek pokroić np. w kostkę, cebulę obrać i pokroić na półplasterki. Warzywa dodać do makaronu i grzybów. Polać sosem czosnkowym lub winegret, doprawić solą i pieprzem. Posypać bazylią i natką.
Moja rada: sos czosnkowy zrobiłam z gęstego jogurtu i wyciśniętego przez praskę czosnku. Można do jogurtu dodać majonez. Do sałatki można też dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Napisz komentarz
Komentarze