Jogurtowe placuszki z jabłkami

  • 09.03.2022, 16:55
Jogurtowe placuszki z jabłkami

Jabłka w tym przepisie z powodzeniem można zastąpić  innymi owocami np. malinami, lub bananami,  to idealna propozycja  na pyszne śniadanie, kolację, czy na podwieczorek. Są proste w wykonaniu, nie wymagają, żadnych elektrycznych pomocników kuchennych. Wystarczy zwykła trzepaczka, albo nawet widelec.

Składniki:
- 1-2 średniej wielkości jabłka 
- 250 - 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:
Jabłka umyć i obrać. Pokroić w niezbyt grube krążki, lub plastry, czy jakkolwiek. Paski, ćwiartki itp. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W miseczce, lub innym, trochę wyższym naczyniu umieścić jajka. Rózgą, lub widelcem rozkłócić je. Dodać jogurt i dalej mieszać aż do połączenia jajek i jogurtu. Ale nie ubijać. Bezpośrednio do naczynia z jajkami i jogurtem przesiać mąkę pszenną i sodę oczyszczoną, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno wyjść średnio gęste, w razie konieczności dodać dodatkową łyżkę jogurtu, lub mleka i ponownie wymieszać. Jeśli wyjdzie za rzadkie dodać mąki. Jabłka, jeśli pokrojone w regularne krążki można zamaczać w cieście i smażyć na nieprzywierającej patelni, na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na złoty kolor. Jeśli jabłka nie są pokrojone w krążki, to włożyć je do ciasta, lekko wymieszać, nabierać łyżką i układać na patelni w miarę okrągłe placuszki.

Po usmażeniu jeśli napiły się tłuszczu, ułożyć na ręczniczkach papierowych, by je odsączyć. Położyć na półmisek i oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Czesława
Czesława 11.03.2022, 19:09
Super placuszki! Ja dodaję jeszcze ryż ugotowany, jak zostanie z innego dania i twarożek obojętnie, jaki mam pod ręką! Na razie, jak i wg Twojego przepisu, bo obowiązkowa jabłka wciąż smakują Palce lizać!
ViK
ViK 13.03.2022, 19:29
Dziękuję za podpowiedź. Z ryżem jeszcze nie robiłam, ale spróbuję.

Pozostałe