Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 22:28
Reklama

Ryba gotowana na parze

Ryba gotowana na parze

Dziś propozycja na dietetyczną wigilijną rybę. Tak przyrządzone danie jest równie smaczne, a dodatkowo delikatne i lekkostrawne.

Dzielę się z Państwem moim własnym pomysłem jak gotować na parze bez specjalnego garnka, czy elektrycznego parowaru. Wystarczy głęboka patelnia lub garnek – wielkość dopasowujemy do wielkości gotowanej porcji i płaskie sito, zazwyczaj używane do ochrony przed pryskającym tłuszczem. Do przykrycia gotowanej potrawy przyda się głęboka pokrywka, lub metalowa miska (tu z kolei przydaje się gumowa przyssawka do podnoszenia miski), albo dwu, trzykrotnie złożony papier pergaminowy. W ostateczności może być folia aluminiowa, ale jej nie polecam do gotowania, gdyż wchodzi w niezdrowe związki z tłuszczem i warzywami.

Składniki;
- 50-60 dag  ryby, może być filet
- ½  łyżeczki soli morskiej lub zwykłej
- dymka ze szczypiorem
- 2 gałązki kopru
- ½ ząbka czosnku pokrojonego w cienkie plastry – niekoniecznie    
- ½ cytryny

Przygotowanie:
Przygotowując rybę w całości, należy ją sprawić. Najlepiej oskrobać z łusek, koniecznie wypatroszyć, można też odciąć głowę, płetwy i ogon. Wymieszać sól z sokiem z cytryny i czosnkiem i natrzeć rybę z zewnątrz i od środka do wnętrza włożyć gałązki kopru i  po pół dymki ze szczypiorem. Zostawić na 15 min. aż ryba wchłonie aromat. W naczyniu zagotować wodę. Na sicie ułożyć ryby położyć na rancie naczynia z gotującą wodą. Przykryć pokrywką. Gotować ok. 15 min. Czas gotowania zależeć będzie od wielkości i  grubości ryby. Filet, jeśli cienki   potrzebuje tylko kilku minut. Podawać z pieczywem, lub z ziemniakami puree i np. z sałatą polaną jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny z odrobiną cukru.

Moja rada:  do gotującej się wody  można włożyć kawałek ząbka czosnku, gałązkę kopru i ew. liść laurowy i ewentualnie  marchew para wchłaniana przez rybę będzie miała dodatkowy zapach.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama