Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 10:40
Reklama

Roladki z kapusty cool wrap z łososiem

Roladki z kapusty cool wrap z łososiem

Od jakiegoś czasu w naszych sklepach pojawiła się kapusta Cool Wrap, z której można robić delikatne gołąbki, a przede wszystkim różne roladki na zimno.

Jak sama nazwa wskazuje kapusta ta jest  specjalnie wyselekcjonowaną do wrapów. Jest płaska, w odróżnieniu od głowy kapuścianej, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Ponadto jest  miękka, delikatna i nie ma zbyt wielu unerwień, dlatego dość łatwo się ją zwija. Cool Wrap również nadaje się do kanapek czy sałatek. Dziś na przekąskę, albo jako dodatek do dań świątecznych polecam zimne roladki z kapusty.

Składniki:
- kapusta Cool Wrap
- ugotowane na twardo jajka
- serek śmietankowy
- plastry wędzonego łososia
- chrzan do podkręcenia smaku serka
- papryka w proszku, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Liście kapusty delikatnie zdjąć i wyciąć kwadraty (ja tego nie robię), to jest porada dla precyzyjnych gospodyń. Następnie na około 15 sekund zalać wrzątkiem, aby liście zmiękły. Jeśli, nie przeszkadzają nam surowizny parzenie liści też można pominąć. Wówczas roladka kolorystycznie ładniej komponuje się z łososiem i jajkiem. Serek doprawiamy papryką słodką, pieprzem i solą. Jajka po wystudzeniu i obraniu ze skorupek dzielimy na ćwiartki.
Przyprawiony serek delikatnie rozsmarowujemy na liściach, a następnie kładziemy na nie plastry łososia i ćwiartki jajka. Zawijamy w taki sposób jak gołąbki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można je skośnie przekroić i dekoracyjnie ułożyć na talerzu, lub półmisku.

Moja rada: do farszu można dodać lekko sparzone, lub z zalewy, zielone szparagi. Albo jeśli uda się kupić soliród, inaczej morski szparag. Mięsiste, ciemnozielone pędy są chrupiące i mają charakterystyczny słony smak. Jest interesującym dodatkiem do ryb, owoców morza i sałatek. Szkoda tylko, że w Polsce tak trudno go zdobyć.


(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
News will be here
Reklama