Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 18:46
Reklama

Smakowita promocja szkoły. To musiało się udać

Smakowita promocja szkoły. To musiało się udać

W drugiej połowie listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Brodnicy zorganizowano spektakularną promocję szkoły i święto marcińskich tradycji.

Przy osobistym zaangażowaniu dyrektora Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego  w Brodnicy, Jacka Gniadkowskiego, wspieranego przez panią wicedyrektorkę Lidię Czerwińską no i oczywiście z udziałem uczniów  TŻiUG pod czujnym okiem nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych Beaty Jaczewskiej i Joanny Laskowskiej przygotowano uroczystość poświęconą tradycjom kulinarnym związanym ze świętym Marcinem.

Spotkanie  zainaugurował dyrektor Jacek Gniadkowski, który powitał zaproszonych gości: m.in.  przedstawicieli samorządu powiatowego z Piotrem Boińskim, starostą i Romanem Pytlasińskim, przewodniczącym Rady Powiatu, na czele, dziennikarzy, dyrekcję szkoły, obecnych nauczycieli i uczniów. Po wystąpieniu dyrektora CKZiU  pałeczkę przejęli uczniowie Zuzanna Kucińska i Daniel Szczawiński, którzy opowiedzieli o tradycji obchodów związanych z imieninami Św. Marcina. Pośród wielu obyczajów kultywowanych w różnych częściach Polski w naszym regionie najlepiej przyjęły się te kulinarne - słodkie pyszności rodem z Wielkopolski i gęsina, od lat propagowana przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego.  Dlatego w  kujawsko-pomorskiem podczas rodzinnych spotkań z okazji Święta Niepodległości i św. Marcina na stołach zaczyna królować gęsina.

Podczas prelekcji
młodzież przedstawiła fotografie i opis popularnych w Polsce gatunków gęsi hodowlanych. Natomiast część prezentacji, na którą głównie, mówiąc bez owijania w bawełnę, czekali uczestnicy, zostawiono na koniec wystąpienia. Menu!!! Uczniowie pokrótce opisali poszczególne dania, wśród których oczywiście dominowały te,  przygotowane z gęsiny. Na samą myśl o czekających doznaniach smakowych, co niektórym z gości pociekła przysłowiowa ślinka.  

Prawdziwa uczta
Na wstępie zaserwowano pyszny rosół z kluseczkami. W dalszej kolejności na półmiskach pojawiły się gęsie udka z pieczonymi jabłkami z różnymi dodatkami m.in. z sosem śliwkowym i ze smażoną żurawiną, no i pyszna modra kapusta na ciepło, która z pewnością ucieszyła smakoszy.  Nie mogło także zabraknąć gęsiego pipka i  pieczonej piersi z gęsi. Dużym powodzeniem cieszyły się też pierogi z  gęsim farszem.  Do wyboru były różne dodatki do dań mięsnych sosy na ciepło i pieczone ziemniaki oraz  kasza. 

Biesiadowanie, tradycyjnie  zakończyły słodkości. Pyszny sernik z dynią, zachwalany, całkiem zasłużenie,  przez panią dyrektor Lidię Czerwińską  i oczywiście rogale marcińskie nadziewane masą z białego maku. 

Goście nie szczędzili pochwał 
pod adresem uczniów i nauczycieli, za przygotowanie wspaniałej biesiady. Wszystkie potrawy przygotowywali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod czujnym okiem nauczycielek przedmiotów zawodowych Beaty Jaczewskiej i Joanny Laskowskiej. 

- To musiało się udać - na zakończenie biesiady powiedziała pani Joanna Laskowska, gdyż - w szkole mamy bardzo wielu utalentowanych uczniów.

Praca i talent poparty rzetelną wiedzą przekazaną przez nauczycieli musiał przekuć się w sukces.

Tekst i Fot. Wiesława Kusztal


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama