W drugiej połowie listopada w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Brodnicy zorganizowano spektakularną promocję szkoły i święto marcińskich tradycji.
Przy osobistym zaangażowaniu dyrektora Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Brodnicy, Jacka Gniadkowskiego, wspieranego przez panią wicedyrektorkę Lidię Czerwińską no i oczywiście z udziałem uczniów TŻiUG pod czujnym okiem nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych Beaty Jaczewskiej i Joanny Laskowskiej przygotowano uroczystość poświęconą tradycjom kulinarnym związanym ze świętym Marcinem.
Spotkanie zainaugurował dyrektor Jacek Gniadkowski, który powitał zaproszonych gości: m.in. przedstawicieli samorządu powiatowego z Piotrem Boińskim, starostą i Romanem Pytlasińskim, przewodniczącym Rady Powiatu, na czele, dziennikarzy, dyrekcję szkoły, obecnych nauczycieli i uczniów. Po wystąpieniu dyrektora CKZiU pałeczkę przejęli uczniowie Zuzanna Kucińska i Daniel Szczawiński, którzy opowiedzieli o tradycji obchodów związanych z imieninami Św. Marcina. Pośród wielu obyczajów kultywowanych w różnych częściach Polski w naszym regionie najlepiej przyjęły się te kulinarne - słodkie pyszności rodem z Wielkopolski i gęsina, od lat propagowana przez marszałka województwa Piotra Całbeckiego. Dlatego w kujawsko-pomorskiem podczas rodzinnych spotkań z okazji Święta Niepodległości i św. Marcina na stołach zaczyna królować gęsina.
Podczas prelekcji
młodzież przedstawiła fotografie i opis popularnych w Polsce gatunków gęsi hodowlanych. Natomiast część prezentacji, na którą głównie, mówiąc bez owijania w bawełnę, czekali uczestnicy, zostawiono na koniec wystąpienia. Menu!!! Uczniowie pokrótce opisali poszczególne dania, wśród których oczywiście dominowały te, przygotowane z gęsiny. Na samą myśl o czekających doznaniach smakowych, co niektórym z gości pociekła przysłowiowa ślinka.
Prawdziwa uczta
Na wstępie zaserwowano pyszny rosół z kluseczkami. W dalszej kolejności na półmiskach pojawiły się gęsie udka z pieczonymi jabłkami z różnymi dodatkami m.in. z sosem śliwkowym i ze smażoną żurawiną, no i pyszna modra kapusta na ciepło, która z pewnością ucieszyła smakoszy. Nie mogło także zabraknąć gęsiego pipka i pieczonej piersi z gęsi. Dużym powodzeniem cieszyły się też pierogi z gęsim farszem. Do wyboru były różne dodatki do dań mięsnych sosy na ciepło i pieczone ziemniaki oraz kasza.
Biesiadowanie, tradycyjnie zakończyły słodkości. Pyszny sernik z dynią, zachwalany, całkiem zasłużenie, przez panią dyrektor Lidię Czerwińską i oczywiście rogale marcińskie nadziewane masą z białego maku.
Goście nie szczędzili pochwał
pod adresem uczniów i nauczycieli, za przygotowanie wspaniałej biesiady. Wszystkie potrawy przygotowywali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod czujnym okiem nauczycielek przedmiotów zawodowych Beaty Jaczewskiej i Joanny Laskowskiej.
- To musiało się udać - na zakończenie biesiady powiedziała pani Joanna Laskowska, gdyż - w szkole mamy bardzo wielu utalentowanych uczniów.
Praca i talent poparty rzetelną wiedzą przekazaną przez nauczycieli musiał przekuć się w sukces.
Tekst i Fot. Wiesława Kusztal
Napisz komentarz
Komentarze