W Kujawsko-Pomorskiem dzięki staraniom marszałka województwa Piotra Całbeckiego narodziła się tradycja rodzinnego obchodzenia Narodowego Święta Niepodległości. W tym roku już po raz dwunasty nieodłącznym elementem wspólnego biesiadowania przy stole jest gęsina.
Obecnie w województwie Kujawsko- Pomorskim trudno sobie wyobrazić jesień bez propagowania gęsiny. Akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” od 2009 roku promuje najlepszą gęsinę z naszego regionu. Po długim czasie niebytu na polskich stołach, powrót gęsiny, królowej drobiu, na polskie stoły stał się faktem.
Dzień świętego Marcina przypadający na 11 listopada był dla hodowców gęsi symbolicznym początkiem sezonu. To przede wszystkim bardzo ważny dla Polaków dzień Narodowego Święta Niepodległości, którą Polska, po 123 latach niewoli, odzyskała właśnie w ten listopadowy dzień w 1918 r.
Mają Amerykanie swój Dzień Dziękczynienia, gdy świętują w gronie rodziny i przyjaciół posilając się pieczonym indykiem, mamy i my połączone tradycje świętomarcińskie z obchodami odzyskania niepodległości przez Polskę.
Mimo, że oficjalnie nie zdążyliśmy zgłosić Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Brodnicy do konkursu „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”, to decyzją dyrekcji szkoły uczniowie wraz z gronem pedagogicznym będą przygotowywać dania z gęsiny, włączając się w ten sposób w promocję, tego szlachetnego i pysznego mięsa.
Wiesława Kusztal
Fot. Pixabay
Napisz komentarz
Komentarze