Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 08:02
Reklama

Francuskie kwadraty z bitą śmietaną

Francuskie kwadraty z bitą śmietaną

Nadszedł czas jesiennych szarug, a wraz z nim wzmożony apetyt na różne smakołyki. Wiem jak to jest, bo często się tak zdarza, że trzeba natychmiast zaspokoić szalony apetyt na coś słodkiego. A tu nie ma nic. Po sobotnich  wypiekach pozostało już tylko wspomnienie. Aby nie trzeba było jechać do najbliższej cukierni, jestem przygotowana na nagły przypływ chęci na kawałek ciasta. W lodówce trzymam odpowiedni zapas, tak  na wszelki wypadek. Jeśli macie Państwo w domu blat ciasta francuskiego, kawałek czekolady lub jakiś owoc i śmietanę kremówkę, to możecie zrobić błyskawiczny słodki łakoć do herbaty.

Składniki:
-1 opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania
- kubek ok. 300 ml śmietanki
- tabliczka mlecznej czekolady
- mleko do rozpuszczenia czekolady

Przygotowanie:
Ciasto francuskie najlepiej świeże, ale jeśli mamy mrożone, to trzeba je w sposób naturalny (bez podgrzewania) rozmrozić. Pokroić na kwadraty lub prostokąty. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem  ponakłuwać. Można posmarować rozmąconym jajkiem, aby wierzch ciastek, ładnie się przypiekł i to z połyskiem, ale ja tak nie robię. Piec w temp. 200 stopni,  ok. 15-20 minut, aż ciasto upiecze się na złoty kolor, nie na ciemny brąz, będzie gorzkawe. Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki włożyć do rondelka, dolać ok. 100 ml. mleka. Rondelek z czekoladą, tak aby nie dotykał dnem wody,  wstawić do większego garnka, w którym gotuje się woda. Rozpuścić czekoladę mieszając z mlekiem.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę z łyżeczką lub dwiema cukru pudru ubić na sztywno.

Ciastka francuskie, wystudzone,  przekroić. Na środek spodu, każdego kwadratu polać ok. łyżeczkę masy czekoladowej. Na to położyć bitą śmietanę. Przykryć drugą częścią ciastka. Na wierzch polać czekoladę. Całość można oprószyć cukrem pudrem.

Moja rada: na bitą  śmietanę można położyć miękkie owoce. Dalej postępować jak wyżej.

(wik)


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama