Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 13:05
Reklama

Naleśniki z farszem jajecznym

Naleśniki z farszem jajecznym

Naleśniki niejeden raz ratowały nas przed brakiem obiadu. Nie inaczej jest i tym razem. Dziś proponuję  wytrawne krokiety. Tak jak większość moich przepisów to danie także nie wymaga wielu składników i  specjalnych przygotowań.

Składniki: 

Naleśniki:
- 2 jajka 
- 500ml mleka 
- 300 ml wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego 
- 4 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli 
- mąka (około 3 szklanki) ciasto ma być lejące

Farsz:
- 6 jajek ugotowanych na twardo -2 średnie cebulki - łyżka masła
- 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego -2 małe ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka - szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
- zielenina

Panierka:
- trochę pieprzu -trochę soli
- 2 jajka
- troszkę wody
- bułka tarta

Przygotowanie:
Z podanych składników robimy lejące ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka dokładnie rozdrabiamy widelcem mielimy w malakserze, można też zetrzeć na tarce jarzynowej.

Szczypiorek i inną ulubioną zieleninę  drobno siekamy i dodajemy do jajek.

Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła, lub oleju. Dodajemy do jajek.

Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości.

Przyprawiamy pieprzem i solą dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić. Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy najpierw boki do siebie i zwijamy.

Gdy mamy wszystkie krokiety zrobione dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody. I roztrzepujemy. Do drugiej miseczki wsypujemy  bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej.

Smażymy na złoty kolor. Podajemy z surówką. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama