Naleśniki z farszem jajecznym

  • 14.05.2021, 11:26
Naleśniki z farszem jajecznym

Naleśniki niejeden raz ratowały nas przed brakiem obiadu. Nie inaczej jest i tym razem. Dziś proponuję  wytrawne krokiety. Tak jak większość moich przepisów to danie także nie wymaga wielu składników i  specjalnych przygotowań.

Składniki: 

Naleśniki:
- 2 jajka 
- 500ml mleka 
- 300 ml wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego 
- 4 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli 
- mąka (około 3 szklanki) ciasto ma być lejące

Farsz:
- 6 jajek ugotowanych na twardo -2 średnie cebulki - łyżka masła
- 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego -2 małe ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka - szczypiorek
- pieprz i sól do smaku
- zielenina

Panierka:
- trochę pieprzu -trochę soli
- 2 jajka
- troszkę wody
- bułka tarta

Przygotowanie:
Z podanych składników robimy lejące ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Przygotowanie farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka dokładnie rozdrabiamy widelcem mielimy w malakserze, można też zetrzeć na tarce jarzynowej.

Szczypiorek i inną ulubioną zieleninę  drobno siekamy i dodajemy do jajek.

Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła, lub oleju. Dodajemy do jajek.

Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości.

Przyprawiamy pieprzem i solą dokładnie mieszamy. Można spróbować, czy smak farszu nam odpowiada i ewentualnie doprawić. Naleśnika rozkładamy, dajemy trochę farszu i składamy najpierw boki do siebie i zwijamy.

Gdy mamy wszystkie krokiety zrobione dajemy do miseczki jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy troszkę wody. I roztrzepujemy. Do drugiej miseczki wsypujemy  bułkę tartą. Obtaczamy krokiety w jajku i potem w bułce tartej.

Smażymy na złoty kolor. Podajemy z surówką. 

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe