Dziś przypada tradycyjny „tłusty czwartek”, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Mówi się, że kto w tym dniu nie zje chociaż jednego pączka, ten nie będzie miał powodzenia w życiu. Zapraszamy więc do odwiedzenia tego dnia piekarni i sklepów „Krzyś” w Brodnicy.
Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia aromat pączków szczególnie zachęca do spróbowania tego słodkiego specjału. W Polsce obchody tego święta kończą się głównie na spożywaniu mnóstwa pączków. Ze statystyk wynika, że na każdego z nas przypada 2,5 do 3 zjedzonych pączków.
Kiedyś jednak z dniem tym wiązały się ciekawe zwyczaje – pochody i huczne imprezy. Dawniej tradycyjnie w ostatnie dni zapustne, w hucznych zabawach i obfitym jedzeniu nie było umiaru. Głównie objadano się tłustymi mięsiwami i słodkościami. Do dawnych tradycyjnych ciast podawanych w czasie zapustów należał też pączek nadziewany skwarkami ze słoniny i smażony na smalcu. Wersja zdecydowanie słodsza pączka pojawiła się dopiero ok. XVI w. i szybko przypadła wszystkim do smaku, że tak pozostało do dziś.
W piekarni „Krzyś” przygotowania do tłustego czwartku zaczynaj się już dużo wcześniej – informuje Joanna Piersa. – Specjalnie na tę okazję zamawiamy konfitury różane, które zapewniają wspaniale doznania smakowe w naszych wypiekach. Samo przygotowanie ciasta rozpoczyna się po południu dzień wcześniej a wypiek trwa do wczesnych godzin rannych. Przygotowujemy dla naszych klientów ponad 10 tysięcy pączków, które trafiają zwykle do dwóch powiatów – brodnickiego i rypińskiego.
Obecnie więcej zwracamy uwagę na kaloryczność i ilość spożywanych słodyczy. Nie przeszkadza to jednak większości z nas w kultywowaniu pięknej, słodkiej tradycji. Zapewne większość z nas z wielka przyjemnością skosztuje smacznego, świeżutkiego i słodkiego pączka z różanym nadzieniem.
Smacznego!
Tekst i fot. Marek Ewertowski
Napisz komentarz
Komentarze