Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 08:45
Reklama

Rosół z perliczki

Rosół z perliczki

Domowy rosół z perliczki, obok rosołu z bażanta, to klasyka i kwintesencja babcinej, zakorzenionej  w  tradycji staropolskiej kuchni. Aby wydobyć pełnię smaku z tego  szlachetnego gatunku drobiu, należy gotować go bardzo wolno, najlepiej przez kilka godzin na słabym ogniu. 

Składniki:
- perliczka
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
- sól do smaku
- natka pietruszki
- pieprz ziarnisty

Można dodać, ale niekoniecznie:
- liść białej kapusty, lub różyczkę kalafiora
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy

Przygotowanie:
Perliczkę dokładnie umyć, obrać z pozostałych piór -  jeśli takie są -  i  osuszyć. Dokładnie oczyścić wnętrze ptaka z niejadalnych części.  Można podzielić na porcje, ale niekoniecznie. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, jeśli dodajemy, to teraz: liść laurowy i ziele. Ja dodaję.  Rozpocząć gotowanie na niezbyt ostrym ogniu. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać,  liść kapusty, albo różyczkę kalafiora umyć i włożyć do garnka. Kilka minut gotować na trochę większym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień, tak, aby rosół tylko mrugał.  Dodać pieprz czarny ziarnisty i sól.  Gotować ok. 2-3 godzin, aż mięso zmięknie. Można jeszcze dłużej, na słabszym ogniu. W razie potrzeby wywar uzupełnić wrzątkiem. Rosół  można przecedzić. Mięso obrać, oddzielić od kości, a  marchewkę pokroić w plasterki. Gorący rosół podawać z makaronem (najlepiej własnej roboty), z plasterkami marchewki i mięsem. Tuż przed podaniem posypać natką pietruszki. 
Moja rada: jeśli ktoś koniecznie chce, to można  dodać opalaną nad palnikiem aromatyczną cebulę. Ja tego nie robię, bo i kolor, i smak rosołu są wystarczająco apetyczne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Czesława 06.04.2021 12:49
Na wesoło! Ugotowałam, posmakowałam i z powodu super smaku - chyba kalorii nabrałam... do pracy w ogrodzie.. Stracę je, gdy będę na chodzie... Dziękuję za fajne przepisy.. i pozdrawiam z apetytem... na dalsze... smakołyki!

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama