Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 07:56
Reklama

Pieczona gęś

Pieczona gęś

Jesień, październik i listopad to miesiące w których szczególnie zachęcam do jedzenia gęsiny. Teraz można kupić świeżutką i tłuściutką gąskę. Zachęcam do przygotowania gęsi na sposób tradycyjny upieczoną w całości w piekarniku z nadzieniem z jabłka. Proponuję, aby nie dodawać żadnych egzotycznych przypraw i zmieniających smak dodatków. Tylko sól, pieprz, majeranek i jabłko. One wyostrzą i podkreślą smak gęsiny.
Składniki:
- 1 gęś świeża lub mrożona, około 4 – 4,5 kg
- 1- 2 duże jabłka
- 1 kopiasta łyżka soli
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu 
- przyprawy:
- 3 łyżki majeranku 
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 szklanka wytrawnego wina, lub soku jabłkowego, ale niekoniecznie 
Przygotowanie;
Jeśli mamy zamrożoną gęś, najlepiej rozmrażać ją w lodówce, wtedy może to trwać nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej, powinna rozmrozić się w ciągu nocy. Wybrać płaty tłuszczu i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec. Gęsią, szyję i podroby, pierwszą część skrzydeł odciąć i wykorzystać do ugotowania bulionu drobiowego.
Gęś natrzeć solą, pieprzem i ziołami od środka. Od zewnątrz tylko solą i pieprzem.
Zostawić na kilka godzin, aby lepiej przeszła zapachem ziół. Można piec od razu, też będzie dobra. Przed pieczeniem gęś nafaszerować jabłkami pokrojonymi na połówki, lub ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Można je obtoczyć w majeranku zmieszanym ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Na dno brytfanki wlać wino, lub sok i ułożyć gęś grzbietem do dołu. Przykryć pokrywką, lub kilkoma warstwami folii aluminiowej. Piekarnik nagrzać do temperatury około 150 stopni C. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś i piec przez kilka godzin 4-5, aż zmięknie. Zdjąć pokrywę. Gdy już jest miękka, a skórka blada, to najpierw polać gęś wytopionym tłuszczem, później podnieść temperaturę np. do 180 stopni i zrumienić przez chwilę. 
Po upieczeniu, gęś wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na półmisku, aby odpoczęła. Pokroić i podawać.
Upieczona gęś świetnie smakuje z sałatką z ziemniaków, z pieczonymi ziemniakami i kapustą modrą, albo z kluskami śląskimi, buraczkami na ostro, czy smażonymi w occie i miodzie owocami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
News will be here
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama