Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 20:01
Reklama

Pieczeń rzymska z pieczarkowym farszem

Pieczeń rzymska z pieczarkowym farszem

Co dziś na obiad? Prawie każdego dnia zadajemy sobie to pytanie. Moja propozycja na danie, które będzie ciekawą wersją klasycznego mielonego z sosem pieczarkowym, sprawdzi się także podane na zimno (bez sosu) na kanapkach.
Składniki na pieczeń:
- 1 kg  łopatki, lub karkówki czy innego mięsa wieprzowego w miarę chudego
- 2 jajka
- 2 małe bułki
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 cebule
- bułka tarta
Dodatkowo farsz pieczarkowy
Sposób wykonania:
Bułki moczymy w wodzie,  a następnie dobrze odsączamy. Dwie cebule kroimy drobno i smażymy na oleju do momentu aż się zeszklą.
Mięso wraz z bułkami  mielimy dwukrotnie, ja mielę tylko raz, dodajemy  suszony majeranek, usmażoną cebulkę, zmielone, albo utarte w moździerzu  ziele angielskie, sól i pieprz do smaku  i na końcu dwa jajka. Wszystko dokładnie  wymieszać.
Przygotowujemy jednocześnie farsz pieczarkowy i pieczarki w śmietanie:
Pieczarki umyć, pokroić (nie za drobno). Cebule pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, pokrojoną drobno świeżą bazylię  Całość dusić ok 10 –15  minut na patelni z mała ilością oleju, lub masła pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Po  tym czasie zdjąć przykrycie z patelni i na małym ogniu smażyć całość jeszcze  przez chwilę (ze smażeniem nie należy przesadzać, powinien jeszcze zostać sos)
Z podsmażonych pieczarek odjąć ¼  część na farsz a do pozostałej ilości wlać śmietanę kremówkę i całość dusić jeszcze na małym ogniu na patelni ok. 2 minuty od czasu do czasu mieszając.
Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lub dwa,  odpowiadające wielkości patelni lekko posypać bułką tartą. Przełożyć na papier do pieczenia, uprzednio delikatnie spryskany olejem zwinąć ciasno i włożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką i piec na średnim gazie ok. 30-40  min. W połowie smażenia obrócić na drugą stronę. Długość smażenia zależy od grubości naszego klopsa. 
Można też mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego olejem i przykryć przykrywką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godzinę i 20 min, lub dłużej w zależności od grubości klopsa w temperaturze 180 stopni C.
Podawać na gorąco z dodatkiem pieczarek w śmietanie.  
Moja rada: ja mięso wieprzowe, pół na pół  mieszam z mięsem drobiowym. Danie jest delikatniejsze.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama