Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 15:14
Reklama

Papryka faszerowana ryżem i warzywami

Papryka faszerowana ryżem i warzywami

Papryka to w tej chwili całoroczne warzywo, ale nic nie zastąpi smaku i soczystości tej jesiennej dojrzewającej u nas. Dostępność i wybór warzyw daje nam mnóstwo możliwości do przygotowania różnorodnego domowego i zdrowego menu. Ja dziś proponuję paprykę zamiast ziemniaków czy klusek do drugiego dania. Ten dodatek będzie miłym i pysznym zaskoczeniem, bo papryki tak przygotowane są delikatne i bardzo aromatyczne, a sos pomidorowy, w którym się gotują jest doskonały.
Składniki
- 6-8 słodkiej czerwonej papryki
- 2-3 cebule
- 15-20 dag ryżu
- ok.1/2 litra warzyw ( marchewka, cukinia, groszek itp.)
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- tłuszcz do podsmażenia cebuli i warzyw
- sól, pieprz
- majeranek, bazylia
- natka pietruszki
Sos:
- słoik ok. 3/4 litra domowego lub kupionego przecieru pomidorowego
- łyżka tłuszczu
- ok. 1 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- sól, cukier
Przygotowanie: 
można zacząć od sosu. Podsmażyć na tłuszczu cebulę, dodać czosnek zmiażdżony i razem delikatnie podsmażyć. Rozprowadzić przecierem pomidorowym i rosołem, zagotować. Dodać do smaku sól, cukier. Jak trzeba dodać sok z cytryny.
Paprykę opłukać, ściąć górę, zachować, wydrążyć. Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu, dodać uprzednio pokrojone w drobną kostkę warzywa i chwilę podsmażyć. Wymieszać dokładnie  ryż, jajko, cebulę, przyprawy, warzywa, dodać jedną łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wydrążone strąki papryki wewnątrz delikatnie osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć ciasno w rondlu, zalać sosem pomidorowym (do 3/4 wysokości papryki), przykryć odkrojoną częścią papryki. Całość na niewielkim ogniu gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej sosu lub gdy sos zgęstnieje, dolać rosół lub wodę. Podawać z sosem, posypane posiekaną natką.
Moja rada:
ja do sosu dodaję listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Dla zwiększenia kaloryczności dania z tak przyrządzoną papryką można podawać  panierowane mięso drobiowe.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama