Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 15:46
Reklama

Zupa z fasoli lub ciecierzycy konserwowej

Zupa z fasoli lub ciecierzycy konserwowej

Oczywiście, teraz w sezonie należy jak najwięcej korzystać ze świeżych warzyw, ale różnie to bywa, nie zawsze mamy czas i ochotę na pitraszenie jakichś wyszukanych dań, podawanych na eleganckiej  zastawie. Czasami chcemy, a może jesteśmy zmuszeni, przygotować i zjeść coś  szybkiego i prostego w wykonaniu. Właśnie, taka będzie dzisiejsza zupa.  
Składniki:
- 1 puszka, lub słoik ok. 400 ml  fasoli białej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 pora ( jasnozielona część)
- 2-4 ziemniaków
- 15 dag boczku wędzonego, lub ćwiartek kurczaka, lub kiełbasy
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
 - 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku, lub cząbru
- 1,5- 2 litra wody (w zależności czy lubisz gęstą czy rzadką zupę)
- ok. 1 łyżeczka soli
- pieprz
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pietruszkę i por pokroić w kostkę. Boczek pokroić w drobne paski lub kostkę.  Ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. Fasolę odsączyć na sitku. Do garnka dodać boczek i smażyć aż wytopi się cały tłuszcz, chyba że boczek jest bardzo chudy to dodać 2 łyżki masła klarowanego. Do boczku dodać pokrojone warzywa i smażyć przez około 2-3 min. Boczek możemy zastąpić  kiełbasą, lub wędzonym kurczakiem, ale wówczas dodajemy kurczaka, pod koniec gotowania.
Całość zalać wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotować na małym ogniu przez  ok. 3-4 min (licząc od zagotowania, pilnować, aby warzywa nie były zbyt miękkie). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki gotować do miękkości. Na samym końcu dodać odsączoną fasolę i wędzonego kurczaka.  Pogotować  ok.1/2  minuty, dodać majeranek, lub cząber i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Posypać dużą ilością natki pietruszki.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama