Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 18:18
Reklama

Polędwiczka wieprzowa do obiadu i w kanapki

Polędwiczka wieprzowa do obiadu i w kanapki

Jakiś czas temu czytałam, że przeprowadzono ankietę dlaczego Polacy gotują . Najczęściej podawane powody to:  bo lubię, bo wspólne gotowanie  to fajne spędzanie czasu, bo dom pachnie domem itp. Sobie też zadałam  pytanie dlaczego gotuję, moja odpowiedź - bo lubię dobrze zjeść. Jeśli Państwo też lubicie dobre jedzenie, to zachęcam do przygotowania polędwiczki wieprzowej według dzisiejszego przepisu.
Składniki:
- 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 1 łyżka octu balsamicznego, lub  octu jabłkowego
- 1 łyżka domowego  zestawu naszej osobiście przygotowanej mieszanki ziołowej do mięs, lub  ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia składników. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy. Tak powstałą marynatę  dokładnie wcieramy  w mięso. Wkładamy do miski, najlepiej z hermetyczną pokrywką  i marynujemy przez  kilka godzin. Cała noc w lodówce będzie w sam raz.   Mięso nabierze wyrazistych smaków.
Aby mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, warto  podczas  smażenia  przypilnować przez kilka minut patelnię. Na minimum 15 min. przed smażeniem mięso wyjmujemy z lodówki. Musi nabrać pokojowej temperatury. Zamarynowane polędwiczki, uprzednio oczyszczone, tylko z grubsza, z przypraw, obsmażamy na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni przez  ok. 4 minuty z każdej strony. Czas smażenia  zależy od wielkości polędwiczek, głównie od grubości. Cienkie mięso usmaży się szybciej. Po obsmażeniu z każdej strony przykryć patelnię pokrywką, zdjąć z ognia i pozostawić przez ok. 5 min. Propozycja podania na ciepło zależy od upodobań. Do tak przyrządzonych polędwiczek pasują przypieczone ziemniaki i sezonowe surówki, sałata, mizeria itp.
Moja rada: jeśli mięso  chcemy wykorzystać na kanapki obsmażamy po około 1 minuty z każdej strony dłużej.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama