Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 marca 2024 18:32
Reklama

Krewetki  czosnkowe z ryżem

Krewetki  czosnkowe z ryżem

Podobno krewetki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla mnie skropione oliwą i masłem czosnkowym to kolejne wspomnienie z cudownych wakacji. Gdy podczas egzotycznych wyjazdów  mieszkaliśmy z dala od miejskich, czy wiejskich  centrów nie zawsze na posiłek wybieraliśmy się do knajpy. Zdarzało się nam i bardzo to lubiliśmy, że po uprzednio zrobionych zakupach albo u rybaka, albo w innym miejscu posiłki przyrządzaliśmy sami. Dziś prezentuję prosty i szybki przepis na smaczne danie. Reszty dopełni  kieliszek schłodzonego białego, wytrawnego wina. 

Składniki na 2 porcje:
- opakowanie mrożonych krewetek: oczyszczonych ok. 25 dag, w pancerzykach ok.40 dag
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia krewetek
- 1 łyżka masła, aby powstał maślany sosik
- 1-3 łyżki oliwy
- natka pietruszki/koperek
- sól i pieprz
- chili opcjonalnie
- 1 szklanka ryżu 

Przygotowanie:
Ugotować ryż na sypko. Krewetki  rozmrozić,  najlepiej pozostawiając je na jakiś czas w lodówce, to moim zdaniem najlepszy sposób odmrażania. Jeśli jednak zabrakło czasu  i trzeba przyspieszyć  odmrażanie, wkładamy je w opakowaniu, do zimnej wody. Później bardzo dobrze odsączyć z wody i osuszyć. Czosnek i natkę pietruszki, lub koperek drobno  posiekać.  Krewetki opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać  masło klarowane, kiedy będzie gorące, włożyć  czosnek i delikatnie przesmażyć. Ostrożnie, żeby nie przypalić, bo będzie gorzki i nie nadaje się do dalszego wykorzystania. Następnie wkładamy krewetki i smażymy około  1-3 minut, aż krewetki zrobią się różowe.  Czas zależy od wielkości krewetek i np. czy są z pancerzykami. Jeśli w pancerzykach, to smażymy około  1-1,5  minuty dłużej. W trakcie dodajemy łyżkę dobrego  masła  i  doprawiamy solą i pieprzem. Do patelni wkładamy odpowiednią porcję świeżo ugotowanego ryżu, natkę pietruszki, lub koperek.  Wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerze. Skrapiamy oliwą. 
Moja rada: krewetek nie  smaży się  zbyt długo, ponieważ mogą być  gumowe. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama