Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 11:51
Reklama

Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa

Pokrzywa, po okresie zimowym,  pojawia się jako jedna z pierwszych roślin, dlatego o tej porze roku, gdy nie ma innych nowalijek  warto po nią sięgnąć. Tym bardziej, że dziko rosnąca pokrzywa nie ma w sobie tyle chemii, co inne warzywa. Pokrzywę zbieramy oczywiście w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic, uzbrojeni w gumowe rękawice. Pokrzywa powinna znaleźć się w diecie każdego, kto ma skłonności do anemii, gdyż zawiera mnóstwo żelaza. Warto się nią zajadać, szczególnie po zimie, kiedy osłabiony organizm potrzebuje witamin i mikroelementów pochodzących ze świeżych roślin. Dziś proponuję zupę pokrzywową, w smaku podobnym do szczawiowej, ale jej ostateczny smak zależy od rodzaju pokrzywy i miejsca w jakim rosła. Spotkałam się już ze smakiem przypominającym delikatną zupę z borowików.

Składniki
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- pół białej części pora
- pół cebuli
- 2-4 niewielkie ziemniaki, ja gotuję bez
- ok. dwie, trzy garście umytych liści pokrzywy, ja daję więcej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- łyżeczka lubczyku, opcjonalnie może być świeży lub suszony 
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, opcjonalnie
- świeżo zmielona sól morska i pieprz do smaku 
- ½ l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania na patelni lub w garnku oleju lub masła klarowanego.

W tym czasie kroimy pora w plastry, a cebulę i czosnek w kostkę. Wrzucamy to na patelnię do zeszklenia.

Po chwili dodajemy pokrzywę i przyprawy.  Dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie, jeśli dodajemy ziemniaki, to kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli ok. 10-20 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można już podawać. Ja natomiast miksuję zupę na krem lub  przecedzam i w obu wersjach delikatnie zabielam jogurtem lub śmietaną.

Moja rada: zupę pokrzywową podaję z ziemniakami, ugotowanymi osobno i okraszonymi skwarkami i z ugotowanym na twardo jajkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 09.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 08.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 07.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 07.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklama
Reklama