Zupa pokrzywowa

  • 09.05.2020, 09:21
Zupa pokrzywowa

Pokrzywa, po okresie zimowym,  pojawia się jako jedna z pierwszych roślin, dlatego o tej porze roku, gdy nie ma innych nowalijek  warto po nią sięgnąć. Tym bardziej, że dziko rosnąca pokrzywa nie ma w sobie tyle chemii, co inne warzywa. Pokrzywę zbieramy oczywiście w miejscach oddalonych od ruchliwych ulic, uzbrojeni w gumowe rękawice. Pokrzywa powinna znaleźć się w diecie każdego, kto ma skłonności do anemii, gdyż zawiera mnóstwo żelaza. Warto się nią zajadać, szczególnie po zimie, kiedy osłabiony organizm potrzebuje witamin i mikroelementów pochodzących ze świeżych roślin. Dziś proponuję zupę pokrzywową, w smaku podobnym do szczawiowej, ale jej ostateczny smak zależy od rodzaju pokrzywy i miejsca w jakim rosła. Spotkałam się już ze smakiem przypominającym delikatną zupę z borowików.

Składniki
- 2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
- pół białej części pora
- pół cebuli
- 2-4 niewielkie ziemniaki, ja gotuję bez
- ok. dwie, trzy garście umytych liści pokrzywy, ja daję więcej
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- łyżeczka lubczyku, opcjonalnie może być świeży lub suszony 
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, opcjonalnie
- świeżo zmielona sól morska i pieprz do smaku 
- ½ l bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania na patelni lub w garnku oleju lub masła klarowanego.

W tym czasie kroimy pora w plastry, a cebulę i czosnek w kostkę. Wrzucamy to na patelnię do zeszklenia.

Po chwili dodajemy pokrzywę i przyprawy.  Dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie, jeśli dodajemy ziemniaki, to kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli ok. 10-20 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku, jeśli będzie taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Zupę można już podawać. Ja natomiast miksuję zupę na krem lub  przecedzam i w obu wersjach delikatnie zabielam jogurtem lub śmietaną.

Moja rada: zupę pokrzywową podaję z ziemniakami, ugotowanymi osobno i okraszonymi skwarkami i z ugotowanym na twardo jajkiem.

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe